28 вересня 2009

Після уікенду: Прем'єр Ліга

Цього сезону англійська Прем'єр Ліга продовжує радувати своїх вболівальників як ніколи. Після чергового туру - знову жодної нічиєї (гаразд, залишився ще матч "Ман Сіті" - "Вест Хем") та злива голів. Ну, нехай там "шпори" знову забили п'ять голів, це для них типово цього сезону. Ну, "Ліверпуль" познущався над зовсім вже ніяким "Хал Сіті". Але, "Сандерленд"?! Навіть, якщо взяти до уваги, що два голи було забито з пенальті, а один "вовки" забили у власні ворота, рахунок 5 - 2 виглядає дуже солідно.

А темою туру слід все ж таки вважати перемогу "Уігана" над "Челсі". По-перше, "Челсі" до цього залишався єдиним клубом, що не втратив жодного очка, по-дурге, і найцікавіше, це перша в історії "Уігана" перемога над клубом з топ-четвірки. Причиною цього можна було б назвати вилучення Чеха на 51 хвилині, але ж, якщо казати відверто, "Уіган" забив свій перший гол, коли команди ще грали рівними за кількістю складами, за повної бездіяльності захисту "Челсі". Та й до цього, і після, господарі не відсиджувалися в обороні. Перемога 3:1 на користь "Уігана" і "Челсі" дозволяють "Манчестер Юнайтед" посісти першу сходинку в таблиці через різницю забитих/пропущених голів.

Питанням туру я б визначала "Скільки ще матчів має програти "Хал Сіті" до того, як керівництво клубу розпрощається з Філом Брауном?" Голова клубу, Пол Дафен, каже, що не має наміру звільняти тренера.

"Портсмут" начебто грає не так погано, як "Хал", є привід для оптимізму, але цього оптимізму зовсіс не помітно в турнірній таблиці - все той же "0" в графі очок.

Всі результати матчів Прем'єр Ліги:

Сандерленд - Вулверхемптон 5:2
Бірмінгем - Болтон 1:2
Блекберн - Астон Віла 2:1
Фулхем - Арсенал 0:1
Ліверпуль - Хал 6:1
Портсмут - Евертон 0:1
Стоук - Манчестер Юнайтед 0:2
Тотенхем - Бернлі 5:0
Уіган - Челсі 3:1

Матч "Манчестер Сіті" - "Вест Хем" відбудеться 28 вересня о 20:00 за місцевим часом.

27 вересня 2009

Кубок Ліги: третій раунд

Перед тим, як писати огляд найцікавіших подій цих вихідних в Англії, підведу підсумки третього туру Кубку Ліги та жеребкування, що за ним послідувало.

Окрім матчу "Лідс" - "Ліверпуль", про який детальніше розписано в попередньому пості, в Кубку Ліги відбулося ще декілька цікавих поєдинків.

Справжнім трилером цього раунду став матч між "Стоуком" та "Блекпулом", що відбувся у вівторок. Гості, "Блекпул", комфортно вели в рахунку (2:0) до 75 хвилини, коли "Стоук" відквитав один м'яч. Саме з того моменту розпочалася злива голів. Протягом наступних п'яти хвилин господарі забили ще двічі й вийшли вперед (3:2). Одразу ж, за хвилину, "Блекпул" зрівняв рахунок (3:3), і, здавалося, додаткового часу не минути. Але, господарям таки вдалося вирвати перемогу в доданий час, на 96 хвилині матчу. "Стоук" перемагає з рахунком 4:3 і проходить до наступного раунду.

Не менш цікавою була гра в Барнслі, де однойменний клуб бореться за виживання в Чемпіоншіпі. В цьому раунді до них в гості завітав "Бернлі" з Прем'єр Ліги. Як і в попередньому матчі, гості забили першими, але не встигли фани навіть відсвяткувати гол, як "Барснлі" зрівняв рахунок. На сьомій доданій хвилині першого тайму "Барнслі" вже вийшов вперед (2:1), на самому початку матчу "Бернлі" знову забив (2:2), але переможну крапку в матчі, на 75 хвилині, все ж поставили господарі. Остаточний рахунок 3:2 і "Барнслі" виходить до четвертого раунду.

Того ж дня, у вівторок, "Ньюкасл", враховуючи чудову ігрову форму та результати команди в чемпіонаті, несподівано поступився на виїзді "Пітерборо" 2:0.

Окрім "Бернлі", більше ніхто з клубів Прем'єр Ліги не постраждав від нижчих за класом команд.

Арсен Венгер випустив резервний склад проти "Вест Бромвіча". Молодь "канонірів" спромоглася забити лише два голи проти команди, що грала вдесятерьох (на 37 хвилині було вилучено Томаса), але цього достатньо для виходу до наступного раунду.

Також відбулося декілька кубкових матчів безпосередньо між клубами Прем'єр Ліги, в яких обидва "Манчестери" перемогли своїх суперників з мінімальною перевагою, "Евертон" познущався над "Хал Сіті" 4 - 0, а "Болтон" поховав всі кубкові сподівання "Вест Хема" вже в додатковий час.

"Болтон" вразив своєю грою та результатом в матчі проти "Вест Хема". Гості, "Вест Хем", забили першими на 59 хвилині. До кінця матчу залишалося 4 хвилини, коли "Болтону" вдалося зрівняти рахунок та перевести гру в додатковий час. Цей гол, вочевидь, надав психологічну перевагу господарям та надихнув їх ще на два голи. 3:1 - перемога за "Болтоном".

"Манчестер Сіті" також не вистачило основного часу, аби вирішити задачу виходу до четвертого раунду в матчі проти "Фулхема". Команди закінчили гру в основний час за рахунку 1:1, і лише на 111 хвилині матчу Туре забив переможний гол за "Ман Сіті".


Всі результати третього раунду Кубку Ліги:

Сандерленд - Бірмінгем 2:0
Стоук - Блекпул 4:3
Сканторп - Порт Вейл 2:0 (додатковий час)
Пітерборо - Ньюкасл 2:0
Нотінгем Форест - Блекберн 0:1
Лідс - Ліверпуль 0:1
Карлайл - Портсмут 1:3
Болтон - Вест Хем 3:1 (додатковий час)
Барнслі - Бернлі 3:2
Арсенал - Вест Бромвіч Альбіон 2:0
Престон - Тотенхем 1:5
Манчестер Юнайтед - Вулверхемптон 1:0
Манчестер Сіті - Фулхем 2:1 (додатковий час)
Хал Сіті - Евертон 0:4
Челсі - КПР 1:0
Астон Віла - Кардіф 1:0


Цієї суботи стали відомі пари команд, що зіграють між собою в четвертому раунді. На цьому етапі в Кубку залишилося лише три команди, що грають в Чемпіоншіпі, тож важко було б уникнути цікавих "зустрічей" між клубами Прем'єр Ліги. Найцікавішою парою, що видав нам жереб, стала пара "Арсенал" - "Ліверпуль". Комусь із них доведеться забути про трофей, ще не дійшовши до пів-фіналу. А "Манчестер Юнайтед" та "Манчестер Сіті" отримали собі в суперники клуби з Чемпіоншіпа.

Четвертий раунд Кубку Ліги:

Ліверпуль - Арсенал
Блекберн - Пітерборо
Манчестер Сіті - Сканторп
Тотенхем - Евертон
Барнслі - Манчестер Юнайтед
Челсі - Болтон
Сандерленд - Астон Віла
Портсмут - Стоук Сіті

23 вересня 2009

Як в старі часи: Лідс - Ліверпуль


Вчорашній матч Кубку Ліги між "Лідсом" та "Ліверпулем" став першою зустрічю між цими клубами за п'ять років. Для вболівальників "білих" цей матч взагалі став найбільшим з того часу, як їхній клуб вилетів з Прем'єр Ліги. За весь цей період "Лідсу" не доводилося грати офіційний матч на Еланд Роуд проти суперника такого масштабу.

З такої нагоди вчора було відкрито всі трибуни та сектори, що останніми роками ставалося не часто. Повний аншлаг, 38 тисяч вболівальників, з них декілька тисяч - фани "Ліверпуля". Тим більш дивно було спостерігати цей мовчазний натовп господарів на початку матчу (чутно було лише гостей), адже фанам "білих" це зовсім не властиво. Вочевидь, давалося взнаки нервове напруження - як же розпочне їхня команда проти колишнього принципового суперника, відстань до якого тепер складає дві ліги?

А "Лідс" розпочав жваво. І не тільки розпочав, а блискуче провів всю гру. Блискуче, якщо брати до уваги різницю в класі між командами. Власне, ця різниця була помітна лише в індивідуальних діях гравців. Як приклад, гол Н'гога: отримав напів-шанс - забив гол. Гравці "Лідса" мали декілька таких нагод, але забили гол лише одного разу, та його не зарахував рефері, бо лайнсмен угледів там начебто офсайд у Бекфорда, дехто вважає, що у Беккіо. Так чи інакше, всі відеоповтори показують, що офсайду не було в жодного з них. Тепер важко уявити, яким би був розвиток подій після того, адже сталося це на 12 хвилині.

Щодо командних дій, то тут практично весь матч був за господарями. Браво, Грейсон! При ньому команда заграла так, як не грала вже декілька років. Це зовсім не той "Лідс", який ми бачили хоча б минулого сезону, коли на поле виходили одинадцять гравців, абсолютно не налаштовані на будь-яку боротьбу, не здатні були віддати пас і не бачили один одного. Цього сезону, і особливо вчора, - це була команда, в якій спостерігається повне порозуміння між гарвцями, продумана гра, якість передач, і лише реалізація нагадувала про Лігу 1. На мою думку, найкращим гравцем матчу був Снодграс, через якого проходила більшість атак "Лідса" правим флангом. Скільки разів він перегравав Досену та подавав чудові навіси своїм партнерам! Бекфорд міг би зіграти й краще, але чи то недостатньо відкривався, чи то передачі партнерів до нього не завжди доходили. У голкіпера Хігса роботи було не багато: окрім єдиного пропущеного голу, пара сейвів, в цілому захист "білих" справлявся з тим, що запропонували гості з Ліверпуля.

А запропонували вони небагато. Як і очікувалось, Рафа Бенітес дав відпочинок багатьом своїм провідним гравцям. З основного складу ми побачили лише Карагера та Машерано. Але, навіть резерв "Ліверпуля" - це, в більшості, гравці своїх збірних. В атаку Бенітес вирішив відправити Н'гога та Рієру. Перший запам'ятався гарним переможним голом в матчі, другий - одним ударом головою по воротах в першому таймі, це власне й все. В той же час лавку запасних, про всяк випадок, прикрашали Джерард, Джонсон та Торес. Андрій Воронін теж там був, але його Бенітес вирішив не випускати навіть в цьому матчі, навіть на заміну. Хід гри та слизький рахунок з перевагою в один м'яч змусили головного тренера мерсисайдців підсилювати наприкінці захист та півзахист, а не давати можливість запасним нападаючим погратися. Після забитого голу на заміну вийшли Джонсон, Джерард та Шкертел. На відміну від "Лідса", командні дії мерсисайдців виглядали абсолютно незлагоджено та не було помітно того натхнення, з яким, як багато хто очікував, резервісти "червоних" мали б доказувати свою профпригідність головному тренерові. Найбільш продуктивно попрацював Карагер в захисті. А Машерано найбільше запам'ятався тим, що "заїхав" рукою по потилиці Бекфорда, а потім витанцьовував навколо рефері, показуючи як це "ненавмисно" сталося. Відеоповтори дають мені всі підстави вважати, що тут мало б бути вилучення. Саймон Грейсон вирішив не плактися з приводу суддівства, як це полюбляють робити тренери деяких великих клубів Прем'єр Ліги, а заявив:
- Я не буду казати було це навмисно, чи ненавмисно. Іноді за це карають, іноді - ні. Я лише дуже пишаюся своєю командою.

В післяматчевому інтервью Бенітес сказав, що залишився задоволеним своєю командою! Якщо головного тренера влаштовує така гра, нехай і напіврезервного складу, то про чемпіонство "Ліверпулю" можна забути. Чого не можна сказати про "Лідс". Якщо йоркширці не розгублять свої кондиції та переможний настрій, мають ставати чемпіонами Ліги 1.

21 вересня 2009

Уікенд-дайджест. Футбольна Ліга

Чемпіоншіп

В Чемпіоншіпі центральним матчем туру став поєдинок між лідерами "Мідлсбро" та "Вест Бромвічем". "Боро", під керівництвом Гарета Саутгейта, йшов останнім часом непогано, в останніх двох матчах здобував перемогу з однаковим рахунком (3:1), тож ніхто й подумати не міг про такий розгром, який вчинили "річникам" гості з "Вест Бромвіча" - 5:0! Гольова злива почалася на 17 хвилині, на перерву команди пішли за рахунку 3:0, а добивання сталося вже наприкінці матчу - ще два голи в останні десять хвилин. По закінчені матчу Саутгейт розповідав про уроки, які він засвоїв цієї суботи. Та чи впевнені фани "Мідлсбро", що він їх таки засвоїв?

Ще один з лідерів, "Ньюкасл", зазнав першої поразки минулої середи в Блекпулі, але виправився вже цього уікенду, перемігши "Плімут" 3 - 1. Для виїздних фанів "Плімута" такий результат став особливо болючим після того як їм довелося подолати відстань в 660 км. Нагадаю, в Чемпіоншіпі Ньюкасл та Плімут - це два найвіддаленіші міста.

Таким чином, "Вест Бромвіч" одноосібно очолив турнірну таблицю - 20 очок, на друге місце тепер вийшов "Ньюкасл" - 19 очок, а "Мідлсбро" перемістився на третю позицію - 16 очок. Слідом за "річниками" розташувалися "Престон" та "Шефілд Юнайтед" - по 15 очок на кожного.

Прикрасою цього туру в Чемпіоншіпі стало шефілдське дербі. Господарями були "Шефілд Юнайтед", які намагалися взяти реванш у "Шефілд Уенсдей" за минулорічну домашню поразку. Реванш вдався на славу. "Юнайтед" відкрили рахунок вже на 7 хвилині й ще до перерви довели його до розгромного 3 - 0. В другому ж таймі "Уенсдей" виявили неабиякий характер і майже врятували матч, відігравши два голи. Результат 3:2 на користь господарів, фани "сов" залишилися задоволені бійцівськими якостями своєї команди й чекатимуть на суперника вдома 17 квітня.


Ліга 1

В Лізі 1 відбулася зміна лідера - "Лідс" очолив турнірну таблицю. Ще два тури тому в Лізі 1 залишалися лише два клуби, що не втратили жодного очка - "Чарльтон" та "Лідс". Тиждень тому обидва лідери синхронно зіграли внічию проти своїх суперників, отже ситуація залишалася незмінною, "Чарльтон" випереджав "Лідс" за різницею забитих/пропущених голів. Цієї ж суботи "Лідс" робив все можливе, аби покращити цю різницю, і переміг "Джілінгем" вдома 4:1. Цього все ще було недостатньо, адже "Чарльтон" вів у рахунку проти "Норвіча" протягом матчу. Так би все й завершилося, але на останніх секундах матчу надійшла радісна звістка для фанів "Лідса" - "Норвіч" зрівняв рахунок, 2:2! Тепер ситуація в турнірній таблиці виглядає наступним чином: "Лідс" - 22 очки, "Чарльтон" - 20 очок.

Багатостраждальний "Саутгемптон" нарешті здобув свою першу перемогу, проти "Йовіла", 2:0. Цього поки що недостатньо, аби полишити останню сходинку таблиці, але ознаки одужання клубу вже помітні.


Ліга 2

В Лізі 2 подією туру став вихід Сола Кемпбела в складі "Ноттс Каунті", які грали на виїзді проти "Морекамба". Ця подія стала також посміховиськом туру, адже навіть зірковий Кемпбел не зміг допомогти "сорокам", вони програли господарям 2:1. Що цікаво, як тільки-но "Ноттс Каунті" стали програвати, англійські мас-медіа припинили згадувати та показувати Свена-Йорана Еріксона. Мабуть, коли вони вигравали, то була його заслуга, а до програшів він не має жодного відношення.

В Лізі 2 таблицю одноосібно очолює "Борнмут" з 21 очками, випереджаючи "Дагенем енд Редбрідж" а замикає "Дарлінгтон", у якого лише 1 очко після восьми зіграних матчів.

Уікенд-дайджест. Прем'єр Ліга. Тур 6

Уікенд, що минув, приніс нам надзвичайно цікавий тур (і не тільки в Прем'єр Лізі), безліч голів, два цікавих дербі, одне з яких і стало кульмінацією футбольного тижня. 34 голи в цьому турі й усього лише четверта нічия в Прем'єр Лізі з початку сезону! Ліга, яка ще влітку здавалася мені такою нудною в порівнянні з трьома нижчими прошарками, продовжує приємно дивувати й радувати.

Матч, якого з нетерпінням очікували не тільки вболівальники двох манкуніанських клубів, не розчарував. Після кардинальних змін на краще в плані фінансової спроможності в стані "блакитних" за останній рік, увага до манчестерського дербі була особливо підвищенною. Вперше за багато років в цьому матчі було важко визначити фаворита чи аутсайдера, адже тепер, принаймні за рівнем виконавців, команди зрівнялися. Більше того, саме "Сіті" йшли до цього матчу зі стовідсотковим переможним показником, в той час як їхні сусіди вже встигли програти один матч. Отже, питання минулої неділі було чи дійсно "Манчестер Юнайтед" вже настільки ослаб, як зявив Марк Хьюз напередодні матчу, і чи дійсно "Манчестер Сіті" виріс вже до такого рівня, що домінуватиме не тільки в Манчестері, а й в усій Англії?

"Сіті" грали без Адебайора, який відбуває трьохматчеву дискваліфікацію, а Робіньо та Санта Круз все ще перебувають на лікарняному. Попереду грав один Тевез. Навіть за таких умов, "Сіті" змогли забити три голи в ворота "Юнайтед". В Алекса Фергюсона був багатший вибір форвардів на цей матч. В атаці обидві команди виглядали чудово, але кінцевий рахунок 4 - 3 вказує на те, що захистом вони нехтували. Захист "Манчестер Сіті" виглядав під час просто жалюгідно. Я маю на увазі захисників "Сіті", чого не можна сказати про голкіпера, Шея Гівена. Якби не його блискучі сейви, рахунок для "Сіті" міг би стати непристойним. Зовсім інша картина була на протилежному кінці поля: при кращому захисті "Манчестер Юнайтед" в цілому, саме Бен Фостер своїми трагікомічними діями допоміг суперникові зрівняти рахунок та відновити впевненість в своїх силах.

Щодо усього матчу, для мене найяскравішими моментами стали: 1) перший гол Беламі, який претеднуватиме на гол місяця; 2) сам факт двох голів на останніх хвилинах, які то кидали в розпач, то дарували надію по черзі обидвом командам;3) та факт того, що один з цих голів, переможний, забив саме Оуен, якого Фергюсон випустив на поле замість Бербатова.
Для Футбольної Асоціації найяскравішим моментом матчу має стати епізод між Беламі та фаном "МЮ". Втім, цього разу не ФА, а поліція розглядає цей інциндент, навіть незважаючи на те, що офіційної скарги ніхто не подавав.
Для Марка Хьюза найяскравішим, але в негативному сенсі, став переможний гол суперника на 96 хвилині в той час, коли рефері офіційно додав до матчу 4 хвилини. Пояснюють це тим, що Беламі довго святкував свій гол, а потім ще була заміна. Правий Хьюз чи ні, але всі ми знаємо, що грати (в тому числі захищати свої ворота) треба до фінального свистка рефері. Цей матч став першою поразкою "Сіті" цього сезону.
Чекаємо на продовження манчестерського трилеру 17 квітня.

Решта клубів Прем'єр Ліги також порадували нас великою кількістю голів.
"Челсі" розтрощив "Тотенхем" 3 - 0. Це вже друга поразка "шпор" проти клубів так званої "великої четвірки", причому друга поспіль.
"Арсенал", наче катком, проїхався по "Уігану" - 4 - 0.
"Ліверпуль" зустрів шалений опір "Вест Хема", пропустив два голи, але спромігся відповісти трьома, отже мерсисайдці також святкували перемогу. Інші мерсисайдці, "Евертон", нарешті прокинулися і показали, що можуть грати на тільки в Лізі Європи - цього разу "Евертон" розгромив "Блекберн" 3 - 0. Завдяки цьому, "іриски" перемістилися з другого місця від дна турнірної таблиці в її середину.
На дні таблиці так само залишається "Портсмут", у якого 0 набраних очок після 6 турів - найгірший старт в сезоні за всю історію клубу. Цього разу "помпеї" постраждали від "Астон Віли" 0 - 2.
"Бернлі" продовжує перемагати вдома: третій домашній матч - третя перемога. "Бернлі" - "Сандерленд" 3 - 1.
"Вулверхемптон", навпаки, вперше переміг вдома, "Вулвз" - "Фулхем" 2 - 1. "Хал Сіті" продвжує пікірувати в напрямку "Чемпіоншіпа" - домашня поразка від "Бірмінгема" 1 - 0 і скоро вже слід чекати відставки Філа Брауна.
Лише єдиний матч закінчився внічию: "Болтон" - "Стоук" 1-1.

Всі матчі:
Манчестер Юнайтед - Манчестер Сіті 4:3
Челсі - Тотенхем 3:0
Евертон - Блекбер 3:0
Вулверхемптон - Фулхем 2:1
Арсенал - Уіган 4:0
Астон Віла - Портсмут 2:0
Болтон - Стоук 1:1
Бернлі - Сандерленд 3:1
Хал - Бірмінгем 0:1
Вест Хем - Ліверпуль 2:3

18 вересня 2009

Тим часом ... Європа

Тиждень ще не закінчився, а матчів вже відбулося більш, ніж достатньо. По-перше, стартували групові етапи в Лізі Чемпіонів та Лізі Європи. По-друге, у вівторок та середу відбувся черговий тур Чемпіоншіпа. І по-третє, наступний, надзвичайно цікавий, тур Чемпіоншіпа стартує вже сьогодні ввечері шефілдським дербі. Але поки що, в цьому пості - короткий огляд виступу британських представників в євротурнірах.

Ліга Чемпіонів

Всі чотири англійські клуби, що грають в Лізі Чемпіонів, виправдали сподівання, обігравши своїх суперників. Троє з них зробили це з доволі скромним рахунком 1 - 0.

Для "Ліверпуля" матч проти "Дебрецена" став 100-им в Лізі Чемпіонів/Кубку Європи, для Рафаеля Бенітеса - 300-им на посаді головного тренера "Ліверпуля". Незважаючи на перемогу, цей подвійний ювілей вийшов якимось незграбним: окрім єдиного гола від Кюйта, господарі того вечора хронічно не влучали в ворота, гості - "Дебрецен" - неодноразово примушували фанів "червоних" понервувати, але теж без результату. Фани ж "Ліверпуля", в свою чергу, поводилися незвично тихо.
Ліверпуль - Дебрецен, 1 - 0

"Манчестер Юнайтед" спромігся забити свій єдиний гол "Бешікташу" лише на 77 хвилині. До того Фергюсону довелося навіть замінити Каріка та Руні на Бербатова з Оуеном. Втім, гол забив Скоулз. Родзинкою матча стала реакція Руні на власну заміну - невдоволене похитування головою та розгніване жбурляння бутси.
Бешікташ - МЮ, 0 - 1

"Челсі", єдиний з цих чотирьох клубів, що грав вдома, також спромігся забити лише один гол - Анелька на 48 хвилині. Щоправда, окрім пристойної гри суперника, "Порту", продемонструвати видовищний та результативний футбол завадила господарям сильна злива в Лондоні.
Челсі - Порту, 1 - 0

"Арсенал" же порадував своїх вболівальників не тільки перемогою, а й трьома забитими м'ячами в ворота "Стандарда". До цього вони змусили своїх фанів дуже понервувати - "каноніри" програвали 2 - 0 вже на 5 хвилині матчу. Наприкінці першого тайму Бендтнер зрівняв рахунок, а перемогу команді принесли два доволі пізніх голи від Вермалена (78 хвилина) та Едуардо (81).
Стандард - Арсенал, 2 - 3

Єдиний шотландський представник в Лізі Чемпіонів, "Глазго Рейнджерс" зіграв внічию в Штутгарті, непоганий результат на виїзді й гол від Буґерри.
Штутгарт - Глазго Рейнджерс, 1 - 1


Ліга Європи

"Евертон" в Лізі Європи видає зовсім інші результати, аніж в домашньому чемпіонаті. Команда, що знаходиться поки що на другому з кінця таблиці місці в Прем'єр Лізі, розтрощила грецький АЕК. Майже весь другий тайм господарі грали в більшості, але ж свої перші три голи вони забили ще коли була кількісна рівновага. Голи за "Евертон" забивали: Йобо (10), Дістін (17), Пієнар (37), Жо (82).
Евертон - АЕК, 4 - 0

"Фулхем" не зміг здобути перемогу на виїзді в Софії проти ЦСКА. Як тільки-но болгари забили гол (Мічел, 62), за три хвилини лондонці його зрівняли (Камара, 65), на тому й розійшлися.
ЦСКА - Фулхем, 1 - 1

З усіх британських представників в Європі найневдаліше розпочав "Селтік" - програв на виїзді "Хапоелю" в Тель-Авіві. При чому, шотландці забили першими, це зробив Самарас на 25 хвилині, й непогано відіграли перший тайм, але в другому таймі просто "посипалися". Два голи від "Хапоеля" під кінець матчу й перемогу заслужено святкують господарі.
Хапоель Тель-Авів - Селтік, 2 - 1

14 вересня 2009

Уікенд дайджест. Прем'єр Ліга

Минулий уікенд в Англії знову видався цікавим та багатим на голи. Знову жодної нічиєї в Прем'єр Лізі!

Центральним матчем туру, безумовно, був поєдинок між "Манчестер Сіті" та "Арсеналом". Гості з Лондона вже встигли програти один матч в минулому турі, іншому "Манчестеру", а господарі, яких вже можна сміливо зараховувати до топ-четвірки, не тільки не програвали, а до цього поєдинку навіть не пропустили жодного голу. В складі "блакитних" в суботу на поле вийшли колишні "каноніри" Емануель Адебайор та Коло Туре, останній з капітанською пов'язкою. В той же час, в новоспеченному зірковому складі "Манчестер Сіті" були відсутні Тевез, Робіньо та Санта Круз. За "Арсенал" не зміг зіграти травмований Аршавін. Перший гол стався на 20 хвилині матчу: Міка Річардс пробив головою, Алмунья не здогадався стрибнути й впевнено вибити м'яч, замість цього він м'яко переправив його у власні ворота. Так "Ман Сіті" повели в рахунку, і саме за рахунку 1-0 команди пішли на перерву. В другому таймі "Арсенал" розпочав жваво, намагаючись відігратися, і це йому таки вдалося в результаті добре розіграної атаки та особистих дій ван Персі. Справжня злива голів розпочалася на 74 хвилині. Гравці "Ман Сіті", усвідомивши реальну загрозу втрати очок, перейшли в наступ. Далі, з ювелірної подачі Річардса, був не менш ювелірний, в один дотик, гол Беламі. Ще за шість хвилин Адебайор забив не менш красивий гол головою в ворота своєї колишньої команди. Остаточно добив "Арсенал" Райт-Філіпс на 84 хвилині. "Арсенал", тим не менш, не знітився, майже одразу відповів голом Росіцкі, який відсвяткував таким чином своє повернення в футбол після 20-місячної перерви, що була викликана травмою. І навіть після цього "Арсенал" міг забивати ще (ван Персі поцілив у штангу), а там, хто зна, може ще й відігралися б, але матч завершився з рахунком 4 - 2 на користь "Сіті".

Цей фантастичний та багатий на голи матч був дещо зіпсований неадекватною поведінкою Адебайора. Спочатку він заїхав шипами в обличчя лежачому на траві ван Персі, і це зовсім не схоже на ненавмисні дії. Потім, забивши свій гол, не полінився пробігти через все поле, на інший кінець, аби подратувати фанів "Арсенала". Це йому вдалося, і тепер Футбольна Асоціація визначатиме міру покарання для гравця. А покаранням може стати дискваліфікація матчів так на чотири.

Так само, як і "Манчестер Сіті", "Челсі" зберіг стовідсотковий переможний показник в Прем'єр Лізі. Цього разу "аристократи" перемогли на виїзді "Стоук Сіті", щоправда примудрилися пропустити гол першими (Файє, 32). "Челсі" забивали свої голи виключно в додатковий час першого, а потім і другого тайму, Дрогба та Малуда відповідно. 2 -1 на користь "Челсі" - остаточний результат цього матчу.

До цього туру залишалася ще одна команда, що не програвала - це "Тотенхем", який до того ж забивав в кожному матчі не менш, ніж по два голи. І цього разу "шпори" розпочали весело, зусиллями Дефо відкривши рахунок вже на перших секундах матчу проти "Манчестер Юнайтед". Але, на цьому і голи, і переможна хода "шпор" закінчилися, принаймні до наступного туру. Три голи у відповідь від "МЮ" (Гігз, Андерсон, Руні), й чемпіони виходять на другу позицію, посуваючи "Тотенхем" на четверту.

"Ліверпуль" без проблем розібрався з "Бернлі": хет-трік від Бенаюна та гол від Кюйта - чотири голи, що залишилися без відповіді.

Бірмінгемське дербі в цілому можна відзначити, як не нудне й не багате на яскраві події. Але, фани "Астон Віли" однозначно вам скажуть, що результат був того вартий, адже наприкінці матчу, на 85 хвилині, Агбонлахор забив єдиний і переможний гол в матчі. Агбонлахор забиває голи в ворота "Бірмінгема" регулярно, вже в третьому дербі поспіль.

Справжня битва відбулася між аутсайдерами цього сезону. "Болтон" та "Портсмут" поки що ведуть боротьбу за виживання, обидва клуби не набрали жодного очка до цього матчу, то ж ціна цього поєдинку була надзвичайно висока. Гості, "Болтон", тричі виходили вперед протягом матчу, "Портсмут" двічі зрівнював рахунок. Але, після того, як Кейхіл забив третій гол за "Болтон" на 89 хвилині, у господарів вже не вистачило часу відігратися.

"Портсмут" залишається єдиною командою, що не набрала жодного очка з початку сезону. Одразу ж на дним, на другій позиції знизу, розташувався "Евертон", якого, після такого вдалого минулого сезону, тут ніхто не очікував побачити. Цього разу "Евертон" програв на виїзді "Фулхему" 2 - 1.

Всі результати туру:

Уіган - Вест Хем 1 : 0
Тотенхем - МЮ 1 : 3
Сандерленд - Хал 4 : 1
Стоук - Челсі 1 : 2
Портсмут - Болтон 2 : 3
Манчестер Сіті - Арсенал 4 : 2
Ліверпуль - Бернлі 4 : 0
Блекберн - Вулверхемптон 3 : 1
Фулхем - Евертон 2 : 1
Бірмінгем - Астон Віла 0 : 1

10 вересня 2009

Англія вирушає до Південної Африки


Англія знову обіграла Хорватію, цього разу з ще більшим рахунком, і забезпечила собі місце в фінальній частині ЧС-2010. Стовідсотковий показник в розділі набраних очок за дві гри до закінчення кваліфікації та цифра "26" в різниці забитих/пропущених голів! Вражаюче! От що означає правильний тренер для збірної, чого, на жаль, не можна сказати про збірну України. Правильний вибір тактики, авторитет серед футболістів, дисципліна і, в той же час, мотивація команди - й Англія під керівництвом Фабіо Капело видає надрезультат, про який фани могли лише мріяти два роки тому.

Станом на сьогодні, під час цієї кампанії Англія:
забила 31 гол,
пропустила лише 5,
отже в середньому забивала майже по 4 голи за матч,
і жодного разу не пропустила більше, аніж 1 гол, в свої ворота.
Серед бомбардирів одноосібно, з великим відривом, лідирує
Уейн Руні - 9 м'ячів.

На цьому фоні результат збірної України на Уемблі виглядає, як визначне досягнення. Адже, та перемога 1 квітня стала для Англії доволі виснажливою, найважчою та найскромнішою з усіх - з перевагою лише в один гол. І знову, в цьому англійському контексті, не можу обійти увагою Україну. В нашої збірної ще залишаються гарні шанси потрапити до Південної Африки, і завдячувати маємо дуже сприятливому розкладу матчів та, знову ж таки, збірній Англії, яка двічі розтрощила Хорватів, виконала своє завдання, і вже не буде такою вмотивованою на гру в Дніпропетровську 10 жовтня. А що б було, якби, навпаки, Англія мала б зіграти спочатку з Україною, аби кваліфікуватися на ЧС, а потім вже - хорвати "на десерт"?

Щодо матчу Англія - Хорватія минулого вечора, мотивації на гру англійцям додавали сумні спогади з попередньої кваліфікації та бажання взяти реванш, а також висловлювання Славена Біліча напередодні цього матчу. Головний тренер хорватської збірної заявив за два дні до матчу, що збірній Англії "не вистачає англійськості, тих якостей, завдяки яким завжди було важко захищатися проти збірної Англії та взагалі грати проти неї". Більшої послуги від свого колеги Капело не міг очікувати. Він навіть подякував за це Білічу, заявивши, що тепер йому не треба налаштовувати команду на гру. По закінченні матчу кореспондент Gazzetta Dello Sport, Джанкарло Галавоті, що перебував на Уемблі, сказав в інтерв'ю телеканалу ITV, що слова Біліча подіяли на англійців позитивно й "сформували із збірної Англії щось таке минулого вечора, що було більше схоже на Бразилію". Результат 5 - 1 (9 - 2 за підсумком двох матчів), один гол від Руні, по два голи від Лампарда та Джерарда - такі жахливі спогади тепер ще дового будуть переслідувати збірну Хорватії та її фанів.

Щодо решти британських збірних, Шотландія вже відіграла всі свої матчі, й пролетіла повз другого місця в турнірній таблиці лише через гіршу різницю забитих/пропущених голів, аніж у норвежців. Перед останнім матчем, проти голандців, Шотландія зберігала чудові шанси на друге місце в групі. Потрібно було здобути лише одне очко, аби випередити Норвегію в таблиці. І, власне, матч на Хемпден Парк вийшов видовищний, з великою кількістю гольових моментів з обох сторін та надзвичайними сейвами обох голкіперів, при тому, що це були не основні воротарі Шотландії та Голандії. Могли шотландці перемагати суперника, або принаймні мали б відстояти нічию, але не судилося. Сподівання та віра усієї Шотландії були поховані за 9 хвилин до закінчення матчу: жахлива помилка 39-річного захисника Девіда Уієра, який ненавмисно віддав гольовий пас головою на голандця Еліа. Останній не промахнувся, результат матчу 1 - 0, і Голандія закінчила свою кваліфікаційну кампанію зі 100-відсотковим переможним показником.

Також вже напевно не поїде наступного року до Південної Африки збірна Уельсу. В своєму останньому матчі валійці програли вдома Росії й таким чином позбулися навіть теоретичних шансів дістатися другого місця. В цій групі вже ніхто не зможе наздогнати Німеччину та Росію, які поміж собою з'ясовуватимуть, хто займе перше, а хто друге, місце. Вже в наступному турі, 10 жовтня, ці команди зійдуться віч-на-віч у двобої в Москві.

Північна Ірландія провела доволі непогану кваліфікаційну кампанію (зважаючи на загальний рівень команди), і в разі перемоги вчора над збірною Словаччини, могла б очолити турнірну таблицю. Але сталося навпаки - перемогли словаки, які й посідають перше місце, і тепер їм потрібно здобути лише одне очко, аби гарантувати собі путівку на ЧС-2010. В Пн.Ірландії ще теоретично залишаються шанси на друге місце, але саме теоретично. По-перше, в цій групі на друге місце претендують всі команди, окрім Сан-Маріно. По-друге, навіть, якщо припустити, що Словакія вже виграла цей турнір, а Чехія та Польща ще втратять очки, залишається ще Словенія, в якої така ж кількість очок зараз, як і в Пн.Ірландії (14), але краща різниця голів та гра в запасі проти Сан-Маріно. Це навіть неймовірно уявити, аби Словенія не перемогла Сан-Маріно бодай з мінімальним рахунком, а Пн.Ірландія перемогла б в останньому матчі чехів з різницею, більшою, ніж 5 м'ячів. Отже, побачити Північну Ірландію на ЧС-2010 шансів практично не має.


05 вересня 2009

Тим часом ... Ліга 1 та Ліга 2


Ліга 1

Тим часом, після шести турів в Лізі 1, без втрат очок ідуть лише два клуби - "Чарльтон" та "Лідс". Йоркширці, до того ж, не програли ще жодного кубкового матчу, таким чином зберігаючи 100% переможний показник з початку сезону!

Фани "Лідса" продовжують молитися на Джермейна Бекфорда - на даний момент кращого бомбардира в лізі (разом із Лі Барнардом із "Саутенда"), який забив 5 голів. Тобто, якщо врахувати той факт, що Бекфорд не грав в останньому матчі через травму, до цього він забивав в середньому один гол в кожному матчі. Тільки зараз, після закриття трансферного вікна, фани "Лідса" можуть перевести подих, адже були серйозні побоювання втратити свого форварда. По закінчені минулого сезону Джермейн Бекфорд був виставлений на трансфер, бо хотів кращих умови контракту (чи то був його агент?), а клуб на них не погоджувався. За рік термін контракту Бекфорда з "Лідсом" спливає й не виключено, що гравець просто піде як вільний агент, а клуб втратить гроші. Чималі гроші. Адже такий забивний форвард коштує багато й ним цікавляться чимало клубів. Втім, після деяких роздумів та переговорів обидві сторони знайшли компроміс і власник "Лідса", Кен Бейтс, урочисто пообіцяв не продавати Бекфорда до кінця сезону. Вже зараз можна побачити, яке правильне це було рішення.

"Чарльтон" очолює зараз турнірну таблицю завдяки кращій різниці забитих/пропущених голів, аніж у "Лідса". В середньому "Чарльтон" забивав цього сезону по три голи на матч і майже не пропускав. Вражаючий показник. Найкращими бомбардирами "Чарльтона" на даний момент є Нік Бейлі та Діон Бьортон, по три голи на кожного. Що цікаво, незважаючи на прихід декількох нових гравців, яких "Чарльтон" придбав перед самим закриттям трансферного вікна - нападник Маккензі, захисник Содже (обидва як вільні гравці) та півзахисник Холден з "Риля" - стартовий склад команди залишався незмінним протягом усіх шести матчів.

На третьому місці зараз розташувався "Хадерсфілд", він потіснив з цієї позиції "МК Донс", якого й обіграв сьогодні на виїзді з рахунком 3 - 2 і набрав 13 очок. "Донси" ж, в свою чергу, перемістилися на 5 місце, набравши 11 очок. Поміж цими двома клубами розмістився "Бристоль Роверз", 4 місце, 12 очок. Замикає зону плей-офф "Суіндон" з 11 очками.

"Саутгемптон", якого було позбавлено з самого початку сезону 10 очок, досі ще не може оговтатися від цього шоку, а також від факту вильоту з Чемпіоншіпа до Ліги 1. Команда, яку ми ще нещодавно спостерігали в Прем'єр Лізі, не здобула жодної перемоги в Лізі 1 після шести турів, а тільки зіграла чотири матчі внічию. Здається мені, незабаром слід очікувати відставки головного тренера. "Саутгемптон" твердо посідає останню строчку в турнірній таблиці з - 6 очками.

Продовжує також лихоманити й інший клуб, що вилетів до Ліги 1 по закінчені минулого сезону, "Норвіч". Як повідомлялося раніше на цьому блозі, "Норвіч" звільнив свого головного тренера Брайана Гана після першого ж матчу в лізі, тепер вже дуже пам'ятного програшу вдома "Колчестеру" 7 - 1. Замість нього керівництво "канареєк" запросило на цю посаду ... головоного тренера саме того "Колчестера", Пола Ламберта. З того часу "Норвіч" чередував перемоги з поразками та нічиїми, то перемагаючи "Уікомб" 5 - 2, то програючи "Брентфорду" 2 - 1. В останніх трьох матчах "канарейкам" вдалося здобути дві перемоги та безгольову нічию, і тепер вони посідають 10 місце в турнірній таблиці.

Ліга 1. Турнірна таблиця



P GD PTS

1 Charlton 6 12 18
2 Leeds United 6 9 18
3 Huddersfield 6 9 13
4 Bristol Rovers 6 4 12
5 MK Dons 6 2 11
6 Swindon 6 -2 11
7 Colchester 6 6 10
8 Brentford 6 1 9
9 Carlisle 6 1 8
10 Norwich 6 -2 8
11 Gillingham 6 4 7
12 Southend 6 2 7
13 Millwall 6 0 7
14 Hartlepool 6 -1 7
15 Walsall 6 -2 6
16 Oldham 6 -4 6
17 Yeovil 6 -1 5
18 Stockport 6 -3 5
19 Leyton Orient 6 -4 5
20 Exeter 6 -4 5
21 Brighton 6 -8 5
22 Wycombe 6 -5 4
23 Tranmere 6 -11 3
24 Southampton 6 -3 -6

Ліга 2

Якщо мова заходить про Лігу 2, увага більшості вболівальників зараз прикута до "Ноттс Каунті". Нові власники клубу, прихід Еріксона на посаду директора, нові придбання до команди. І "Каунті", дійсно, розпочали добре. Вже в перших двох матчах чемпіонату вони обіграли своїх супреників 5 - 0 та 4 - 0. При цьому вся увага преси була прикута до Свена-Йорана Еріксона, наче то була виключно його заслуга, а головний тренер Ієн Макпарланд тут ні до чого. Але, потім перемоги з великим рахунком почали чергуватися з поразками, а в останньому матчі "Ноттс Каунті" зіграли вдома внічию з "Бертон Альбіоном". Зараз "сороки" посідають шосту позицію в турнірній таблиці з 10 очками, відстаючи від лідерів "Ротерхема" та "Борнмута" на 5 очок.

І "Ротерхем", і "Борнмут" було позбавлено минулого сезону 17 очок. Очевидно ці штрафні санкції стали тоді мотивацією й примусили команди грати ще краще. Так вони й продовжили цього сезону. Обидва клуби програвали лише по одному разу в рамках чемпіонату, в інших матчах здобували лише перемоги.

"Рочдейл", який вважався одним з фаворитів перед початком сезону, поки що застряг всередині таблиці, і зараз не виглядає, як клуб, що потрапить навіть в зону плей-офф. Головним чинником, мабуть, стала втрата найрезультативнішого нападника, Адама Ле Фондра - "Рочдейл" продав його до "Ротерхема". Втім, сьогодні ланкаширці проявили неабиякий характер: програючи "Морекамбу" на виїзді 3-0 після першого тайму, "Рочдейл" відіграв три м'ячі, завершивши матч внічию.

Найгірший показник в Лізі 2 у "Дарлінгтона". Після шести турів клуб спромігся здобути лише одне очко. Понад ним, також в зоні вильоту, знаходиться "Грімсбі" з трьома очками.

Ліга 2. Турнірна таблиця



P
GD PTS

1 Rotherham 6 6 15
2 Bournemouth 6 5 15
3 Dag & Red 6 8 13
4 Barnet 6 5 13
5 Crewe 6 5 12
6 Notts County 6 10 10
7 Aldershot 6 3 10
8 Burton Albion 6 2 10
9 Bradford 6 -3 10
10 Port Vale 6 3 9
11 Cheltenham 6 1 9
12 Lincoln City 6 0 9
13 Rochdale 6 2 8
14 Shrewsbury 6 -2 8
15 Chesterfield 6 -2 8
16 Northampton 6 1 7
17 Torquay 6 -2 6
18 Accrington Stanley 6 -5 6
19 Bury 6 -6 6
20 Macclesfield 6 -5 5
21 Hereford 6 -3 4
22 Morecambe 6 -5 4
23 Grimsby 6 -10 3
24 Darlington 6 -8 1

02 вересня 2009

Тим часом ... Чемпіоншіп

Після п'яти зіграних турів в Чемпіоншіпі впевнено лідирує "Ньюкасл" з 13 очками, таким чином спростовуючи мої песимістичні прогнози щодо цього клубу. Можливо, той факт, що "сорок" залишили деякі бунтівні гравці на кшталт Себастьєна Басонга, пішов на користь команді в плані її стабілізації. "Ньюкасл" втратив очки тільки в першому матчі, коли зіграв внічию проти "Вест Бромвіча" 1 - 1. З того часу "сороки" не тільки впевнено перемагали своїх суперників, але й не пропустили жодного голу в рамках Чемпіоншіпа. Найбільше забиває Амеобі - 4 голи в п'яти матчах. Остання новина з табору "Ньюкасла" - повернення Пітера Ловенкрандса в останній день трансферного вікна. На початку червня гравець заявляв, що хотів би залишится в "Ньюкаслі", але клуб не подовжив з ним контракт. Тепер же підписали як вільного гравця.

Слідом за "Ньюкаслом" розташувався "Вест Бромвіч" з 11 очками. Далі йдуть три клуби, що набрали по 10 очок: "Кардіф", "Мідлсбро", "Брістоль Сіті". Останній клуб, що потрапляє зараз в зону плей-офф - це "Престон" з 9 очками, хоча й "Шефілд Юнайтед" набрав стільки ж. Вся ця картина, в принципі, очікувана.

Однією з найбільших несподіванок, в негативному сенсі, став "Редінг". Свою першу перемогу "ройалс" здобули лише з п'ятої спроби, минулої суботи, обігравши "Барнслі" 3 - 1, який, в свою чергу, вибив "Редінг" з Кубка Ліги за чотири дні до того (2 - 1). До цього були дві нічиї та дві поразки. Очевидно, з такою грою годі думати навіть про плей-офф. Зараз "Редінг" з 5 очками перебуває на 18 позиції.

Ще несподіваніше виглядає "Іпсвіч" на другій позиції від дна турнірної таблиці. Команда, якій прогнозували боротьбу за чемпіонство під керівництвом Роя Кіна, здобула на сьогодні лише 2 очки. В останньому матчі "трактористи" не змогли обіграти "Престон", який грав весь другий тайм вдесятьох. Що ж там таке відбувається в "Іпсвічі", що навіть їхній талановитий й перспективний голкіпер, 22-річний Шейн Сапл, вирішив завершити свою кар'єру, бо "розлюбив футбол"?

"Плімут" та "Пітерборо" набрали стільки ж очок, скільки й "Іпсвіч", тобто по 2 на кожного, але одноосібним аутсайдером залишається "Барнслі" - лише одна нічия та - 8 в різниці забитих/пропущених голів. "Сканторп" перевершив навіть цей показник, маючи дефіцит в тій самій графі в 10 голів, але поки що перебуває вище зони вильоту з 3 очками.

Натомість приємно дивує "Блекпул". Цей клуб значився в потенційних аутсайдерах перед початком сезону, але поки що йде доволі пристойно, не програвши жодного матчу: чотири нічиї та одна перемога, в результаті - поточне 10 місце.

"Шефілд Уенсдей" потихеньку підбирається до зони плей-офф, але в двох матчах "совам" не вдавалося утримати свою гольову перевагу, в результаті поки що посідають 8 місце.

"Нотінгем Форест" розпочав сезон невдало, жодної перемоги після чотирьох турів, але в останньому, 5 турі, "лісники" таки здобули перемогу, та ще й яку! Минулої суботи вони зіграли один з найважливіших матчів сезону - дербі проти ... "Дербі", тобто "Дербі Каунті". В надзвичайно напруженому та насиченому подіями поєдинку, господарі ("Форест") забили три голи ще в першому таймі, але ледь не втратили перемогу, пропустивши потім два голи у відповідь. Одразу ж по закінченні матчу, окрилений успіхом та підігрітий емоціями від дербі, форвард "Фореста", Нейтан Тайсон, схопив кутовий прапорець з емблемою клубу та побіг розмахувати ним перед вболівальниками "баранів". Таке знущання над своїми фанами не сподобалося гравцям "Дербі", декілька з них одразу ж кинулися в бій. Після цього підключилися вже й інші гравці з обох сторін, а також дехто з тренерів. На радість футбольним функціонерам, фани "баранів" проявили надзвичайну холоднокровність й спостерігали цю масовку з трибуни, навіть не вибігши на поле (лише за декілька днів після подій на Аптон Парк!). Обурені коментарі від преси та розслідування від Футбольної Ліги - дербі вдалося на славу!

Ще одне цікаве дербі відбулося в Чемпіоншіпі в четвертому турі. Валійський "Кардіф Сіті" приймав вдома англійських сусідів "Брістоль Сіті". Цікавинки цьому дербі додавав і той факт, що обидва клуби ще не програвали цього сезону до поєдинку в Кардіфі. Ця рівновага була порушена господарями, що розтрощили "Брістоль" 3 - 0, і навіть могли забити більше. Втім, різниця в три очки між сусідами проіснувала лише до наступного туру. Зараз обидва клуби знаходяться в зоні плей-офф з однаковою кількістю очок.

В наступному турі, який відбудеться 12 та 13 вересня, дербі не буде, а центральним поєдинком стане матч між лідерами "Ньюкаслом" та "Кардіфом", яких розділяють лише 3 очки. Матч відбудеться 13 вересня в Кардіфі, о 14:05 за місцевим часом. Sky Sports транслюватиме цей поєдинок.



P GD PTS

1 Newcastle 5 7 13
2 West Brom 5 4 11
3 Cardiff 5 7 10
4 Middlesbrough 5 6 10
5 Bristol City 5 0 10
6 Preston 5 5 9
7 Sheff Utd 5 4 9
8 Sheff Wed 5 5 8
9 Leicester 5 1 8
10 Blackpool 5 3 7
11 Derby 5 0 7
12 Coventry 5 -1 7
13 Watford 5 0 6
14 Doncaster 5 0 6
15 QPR 5 0 6
16 Crystal Palace 5 -1 5
17 Nottm Forest 5 -2 5
18 Reading 5 -3 5
19 Swansea 5 -3 5
20 Scunthorpe 5 -10 3
21 Peterborough 5 -4 2
22 Plymouth 5 -5 2
23 Ipswich 5 -5 2
24 Barnsley 5 -8 1