28 грудня 2009

Різдв'яний огляд

З моменту останньої публікації на «Британському Футболі» пройшло чимало часу й сталося чимало цікавих подій. Серед них такі, наприклад, як безглузде перейменування стадіону в Ньюкаслі, запрошення Авраама Гранта на посаду головного тренера «Портсмута», жеребкування фінальної частини Кубку Світу, на який серйозно націлилася Англія, та зміна головного тренера в «Манчестер Сіті». Й багато чого іншого.

«Британський Футбол» не припиняє свого існування, і буде працювати й надалі, хоча, можливо, в дещо іншому режимі. Будуть публікації, в тому числі й репортажі з місця подій. А поки що, невеличкий різдв’яний огляд, чи то погляд назад, на публікацію від 15 серпня з прогнозом на сезон в Прем’єр Лізі. Наскільки цей прогноз відповідає дійсності на самісінькій середині дистанції чемпіонату?

Перше враження - Прем'єр Ліга видалася цього сезону набагато цікавішою, аніж мені вбачалося. І в деяких випадках несподіванною.

Найбільше дивує "Ліверпуль", а також витримка й терпіння власників клубу. В інших клубах, навіть нижчих за класом, тренери в наш час не залишаються довго на посаді з такими результатами. Відставання від першого місця на 12 очок на Різдво - навряд на таке очікували не тільки фани, але й опоненти.

Також, мені й досі не зрозуміло, що робить на 14-му місці "Евертон". Ця позиція суперечить будь-яким прогнозам і очікуванням.

"Манчестер Сіті" все ж залишається за межею топ-4, незважаючи на всі свої великі витрати й гучні придбання. Втім, Роберто Манчіні покликали саме для того, аби виправити це становище на краще.

Позиції "Челсі", "Манчестер Юнайтед" та "Арсенала" питань не викликають. Все виглядає логічно й прогнозу не суперечить.

"Астон Віла" та "Тотенхем" дещо дивують, приємно дивують, своїм розташуванням в турнірній таблиці на данний момент, зважаючи на наявність таких потужних конкурентів, як вищезгаданні "Ліверпуль" та "Манчестер Сіті".

Але, не настільки дивують, як "Бірмінгем", якого навряд чи хто очікував бачити тривалий час в верхній частині турнірної таблиці. "Сандерленд" можна також віднести до цієї категорії невеличких сюрпризів.

Фани "Бернлі" не можуть жалітися на долю цього сезону. Вони не тільки дивляться на виступи свого клубу в Прем'єр Лізі, що для нього є досягненням, але й знаходяться на пристойній відстані від зони вильоту. Це, якщо рахувати по позиціях - 13 місце. Якщо по очках, то їх від тієї зони відділяє лише 3 очки, дуже слизька перевага, але має втішати той факт, що й окрім них є достатньо клубів - претендетів на виліт.

Щодо інших, все більш-менш відповідає серпневому прогнозу: "Портсмут" на дні, "Хал" також бореться за виживання, "Болтон", "Уіган" та "Вулвз" теж поруч. Хіба що дивує низька позиція "Вест Хема". І знову хочеться запитати, що в цій компанії робить "Евертон"? І, хто б міг подумати, що сьогоднішній матч, в середині сезону, між "Евертоном" та "Бернлі" стане поєдинком "за 6 очок" в нижній половині турнірної таблиці!