10 січня 2010

Захололий футбол

Початок року у Великій Британії ознаменувався сніговими заметами та дуже сильними, як для цієї країни, морозами. Все це важко поєднується з футболом, особливо коли таку негоду ніхто не очікував, адже більшість медіа щоденно залякують населення глобальним потеплінням та його страшними наслідками. Тобто залякували до цього тижня. Тепер вся країна намагається впоратися з наслідками снігопадів, морозу та ожеледиці.

Весь футбольний календар Англії вкрай порушено. Цього уікенду в Прем'єр Лізі відбулося лише два матчі з дев'яти запланованих, чотири з дванадцяти в Чемпіоншіпі та лише два, з так само дванадцяти, в Лізі 1. Всі інші просто відпочивали. На диво, в Шотландії, яка потерпає від морозів ще більше, провели аж п'ять кубкових матчів.

На радість вболівальникам, на самому початку січня все ж встигли провести матчі Кубку Англії. Втім не для всіх фанів це була радість. Взяти, наприклад, "Манчестер Юнайтед". Поразка від "Лідса" та виліт з Кубку стали для них льодяним, як січневий сніг, душем. Манкуніанське дербі в рамках півфіналу Кубку Ліги довелося відкласти через негоду. Тепер ще, на додачу, "МЮ" втратив очки в Бірмінгемі, зігравши на виїзді з однойменим клубом внічию 1-1. При цьому манкуніанцям довелося відіграватися й зрівнювати рахунок за допомоги захисника суперника. "Челсі" залишається в лідерах.

В іншому матчі, фаворитові "Арсеналу" також довелося відіграватися, але двічі. Свій другий гол каноніри забили на 92 хвилині матчу з рикошетом. Тут вже, мабуть, треба казати, що це "Евертон" втратив очки, а не "Арсенал" - матч закінчився з рахунком 2-2.

В чемпіоншіпі центральний поєдинок туру все ж відбувся. "Вест Бромвіч", що на той момент посідав друге місце, приймав "Нотінгем Форест", що знаходився сходинкою нижче, й відставав від суперника лише на два очки. Матч вийшов дуже цікавим та видовищним, з красенями-голами від "лісників". Усього їх було три від гостей, та й "Вест Бромвіч" під кінець забив один. Остаточний рахунок 3-1, і "Форест" виходить на друге місце, в той час як "Вест Бромвіч" спускається до зони плей-офф. Але, в останніх є гра в запасі.

В Лізі 1, лідер "Лідс" дещо розслабився після великої перемоги на Олд Трафорді й втратив очки в поєдинку проти аутсайдера "Уікомба", зігравши з ним внічию 1-1. В той же час, "Норвіч", який не скидає обертів вже декілька місяців (в останнє "канарейки" програвали в рамках ліги в жовтні, саме "Лідсу"), знову здобули три очки, цього разу перемігши "Екзетер" 3-1, і скоротили відставання від "Лідса" до шести очок.

І знову про "Лідс". Повертаючись до історичної перемоги над старим знайомим сусідом з Манчестера, цей кубковий матч вже можна назвати подією січня.

По-перше, старі "друзі" не зустрчалися вже майже шість років.
По-друге, в останнє "Лідс" перемагав "МЮ" на Олд Трафорді в 1981 році. Вже зросло покоління фанів "білих", які таке на своєму віці не бачили.
По-третє, за 23 роки правління сера Алекса в "МЮ", його команда ніколи не вилітала з Кубку Англії на такій ранній стадії, як 3 раунд, тим більше ніколи не вилітала від нижчого за класом суперника.

Дев'ятьом тисячам фанів "Лідса", яким пощастило побачити це на власні очі, було що святкувати. Протягом матчу вони іронічно співали "We are not famous anymore" ("Ми вже більше не знамениті"). Так їх дражнили в останні декілька років суперники в Чемпіоншіпі та Лізі 1 - "You are not famous anymore". Натомість в стані суперника грали такі знаменитості, як Руні та Бербатов, а в другому таймі довелося ще випускати Ґіґза та Оуена, але й це не допомогло. "Лідс" святкував заслужену перемогу завдяки єдиному голу Джермейна Бекфорда на 19 хвилині.


Фани, які дивилися матч по телевізору, святкували так:










Немає коментарів:

Дописати коментар