06 лютого 2010

Збірна Англії: короля скинуто, хай живе новий король!

Джона Террі усунуто з посади капітана збірної Англії. Скандал, пов'язаний із особистим життям футболіста, набував все більшого розголосу протягом останніх декількох днів і завершився вчора очікуваною кульмінацією - рішенням головного тренера збірної Фабіо Капелло позбавити Террі капітанської пов'язки.

Декілька днів тому в пресі, та взагалі по всьому інтернету, пішла гуляти інформація про те, що Террі закрутив був роман із дівчиною свого колишнього партнера по команді Уейна Бріджа, і про це дізналися всюдисущі папарацці. Террі звернувся до суду з проханням накласти заборону на будь-які публікації, пов'язані з цим скандалом. Проте у повторному слуханні заборону було знято, й розлилася ця мильна опера брудним потоком на всю англійську громадськість.

Громадськість, в свою чергу, умовно поділилася на дві половини: перша негодуюча - це ті, хто вважають, що капітан збірної має бути безгрішним еталоном, прикладом для копіювання для юного покоління, і друга, також негодуюча, але з приводу того, що кожна людина має право на своє особисте життя, захищенне від втручання в нього громадськості й мас-медіа. Честно кажучи, мені ближче друга. Мені все одно, хто буде капітаном збірної Англії. Я не знаю, якою людиною є Джон Террі, аморальною, чи дуже аморальною, і можливо не тільки в позашлюбних стосунках? Можливо, в нього є й інші вади, через які його треба було усунути від капітанства. Але, я особисто його не знаю. Проте ми всі маємо змогу регулярно бачити його якості футболіста.

Мені найбільше кидається в очі не те, що Террі повівся аморально в позашлюбних стосунках з точки зору англійської громадськості, а те, що головних героїв цього серіалу, здається, взагалі ніхто не питає. Проте всі обурені. Аж до того, що дебати з цього приводу винесли на найпопулярніше вечірнє телевізійне ток-шоу, щось на кшатлт українських політичних. Звичайно ж, серед дебатуючих не було жодної людини, яка б безпосередньо особисто була пов'язана з інцидентом. Проте всі обурені!

По-перше, як з'ясовується зараз, дівчина Уейна вже зовсім була не його дівчина, коли закрутила роман з Джоном. То в чому проблема? Вже не так і цікаво, як про це волали заголовки газет. До речі, чи хто-небудь питав Бріджа, що він сам думає з цього приводу? З іншого боку, Террі рекламували всюди, як зразкового чоловіка, або принаймні батька. Проблема? Здається, так. Проте, навряд чи хто питав дружину Террі, що вона думає з цього приводу. Гаразд, можна здогадатися, але хто зна. До того ж, якщо ці мас-медіа співчувають дружині Террі, чи не вважають вони, що весь цей розголос травмує її ще більше? Не вважають, бо треба ж продавати свої видання в якомога більшій кількості й робити гроші на скандалі, поки є можливість. Врешті решт, публіка волає, що така аморальна людина як Тері не має права бути капітаном збірної. Даруйте, наскільки я розумію, його було призначено капітаном за лідерські якості, за вміння зорганізувати своїх партнерів по команді, врешті решт за бійцівські якості, за характер. Можливо, тепер його колег обурює той факт, що роман він закрутив саме з дівчиною (колишньою?) одного з них? Можливо. А можливо їх влаштовує такий капітан і самі вони не безгрішні. Але, їх хто-небудь питав? Не пригадую. Проте всі обурені!

Отже, було очевидно, що такий громадський тиск не залишив вибору Фабіо Капелло, на якому й лежить відповідальність за призначення капітана збірної. Сеньйор Капелло не став робити поспішних заяв, витримав паузу, й викликав Джона Террі на особисту розмову перед тим, як оголосити офіційне рішення, якого зачекалася вже вся Англія. Кажуть, що розмова тривала лише 12 хвилин, після чого пролунав вирок - позбавлення капітанства.

- В команді, як капітан, Джон Террі поводився надзвичайно позитивно, - йдеться в заяві головного тренера. - Але, я маю взяти до уваги інші фактори й також те, що має бути найкращим для всієї збірної.


Як тільки-но Джона Террі було усунуто з посади, було оголошено ім'я нового капітана. Ним став ... хто? Ріо Фердінанд. Ріо Фердінанд! Гравець, який відбуває зараз чотириматчеву дискваліфікацію за грубу неспортивну поведінку, а саме за удар ліктем в обличчя суперника. Гравець, який відбував у 2004 році восьмимісячну дискваліфікацію за те, що не з'явився на допінг-контроль. Людина, яку тимчасово позбавляли прав на керування автівкою в 1997 році за водіння в нетверезому стані, а потім ще три рази за перевищення швидкості. Яке це має значення до футболу й збірної Англії? Та, мабуть, таке саме, як і позашлюбні романи Джона Террі. Вітаємо нового капітана! Як то кажуть, король помер, хай живе король!

Немає коментарів:

Дописати коментар