21 серпня 2013

НАЦІОНАЛЬНИЙ МУЗЕЙ ФУТБОЛУ в Манчестері. ВІДЕО

Довідка. Національний музей футболу було вперше відкрито в Престоні в 2001 році. Місце, здавалося, було обрано заслужено, адже «Престон Норт Енд» увійшов в історію як перший переможець Футбольної Ліги та перший клуб, який оформив «дубль» - виграв Лігу та Кубок в сезоні 1888-89. Втім, музей швидко переріс провінційний ланкаширський масштаб та потребував більшого приміщення та аудиторії. В 2012 році Національний музей футболу було перенесно до «столиці» Ланкашира – Манчестера. Зараз музей налічує більше 140 тисяч експонатів. За перші шість тижнів його відкриття в Манчестері музей відвідали 100 тисяч людей. Вхід для відвідувачів безкоштовний!

В день мого візиту до музею погода видалася стереотипно ланкаширською – прохолода, похмуре небо та накрапаючий дощ, незважаючи на середину літа. Ранок робочого дня, навколо супер-модерної будівлі «Урбіс», в якій облаштувався музей, майже жодної душі. – От і добре, - подумалося мені, – увесь музей у власне розпоряждення. Але це була ілюзія. Відвідувачів всередині виявилося більше, ніж очікувалось. І їхня кількість лише зростала протягом дня. Бо подивится ж було що!

До вашої уваги мій відеоролик – віртуальний тур, який включає відео та фото експонатів та інтерактивних стендів музею. Серед експонатів: перші футбольні правила 1863 року; футбольна екіпіровка відомих футболістів; медаль фіналіста Кубку Англії 1872 року; інтерактивні стенди в залі Кубку Англії серед яких відео спогади про перемогу «Лідс Юнайтед» у фіналі 100-річного ювілею Кубку в 1972 році; зал вболівальників що експонує квитки, програмки, журнали та інші фанатські речі; згадка про матч 1954 року між «Вулвергемптоном» та московським «Спартаком», який передував заснуванню Кубку європейських чемпіонів; вражаючий інтерактивний стенд футбольної форми; футболка «Динамо» (Київ) в залі Кубку Кубків, історія Мундіалю, славнозвісний пляжний м’яч фанів «Ліверпуля», що допоміг їм пропустити гол та інше.

Дивимось та насолоджуємось! А якщо випаде нагода побувати в Манчестері, не забудьте завітати. Там набагато більше усіляких цікавинок, аніж вмістилося у моєму ролику.




І окремо слайд-шоу ...


1 коментар: