20 січня 2010

Вест Хем: початок нової ери?

Девід Саліван та Девід Ґолд прийшли до лондонського клубу на початку року як два добрих Санта-Клауси з подарунками ... даруйте, грошима, обіцянками та великими планами на майбутнє. Ну, що ж, в добру путь. Без сарказму. Хочеться сподіватися, що все у них вийде. Бо прийти з грошима, зробити гучні заяви - це одна справа, зовсім інша - втілити всі ці райдужні плани в життя. Із негативних прикладів одразу ж на думку спадає "КПР" з їхнім специфічним баченням роботи тренера в клубі. Та, сподіваюся, з "Вест Хемом" цього не станеться.

Принаймні тому, що до керма прийшли люди, які є фанами, які щиро вболівають за клуб. Вони власне так і заявили, що викупили 50 відсотків акцій клубу як фани, а не з "бізнесової точки зору". Не повірити в щирість їхніх заяв неможливо, коли чуєш про загальну суму боргів клубу - 110 млн. фунтів. Зі слів Девіда Ґолда в інтерв'ю Sky Sports "це часто трапляється з людьми, які стоять у керма, і граються чужими грошима".

В результаті тієї попередньої діяльності "молотобійці" винні 50 млн. футнів банкам та 40 млн. іншим клубам. Незважаючи на такі катастрофічні цифри, на вчорашній прес-конференції пролунали обіцянки від нових власників, що розпродажу гравців не буде. Навпаки, клуб залишає і гравців, і Джанфранко Дзолу на посаді головного тренера. Здається, це й було завданням номер один двох Девідів - не допустити розпродажу. Адже Саліван сказав, що в нього немає 140 млн. фунтів готівкою, а якби й були, ці гроші пішли б на погашення боргів. Якщо безготівково, в хіт-параді найбагатших людей Британії за версією The Sunday Times, в 2009 році Саліван зайняв 114-ту позицію з активами вартістю 450 млн. фунтів. Залишається питання, де він братиме готівку на втілення своїх подальших планів. Серед них переїзд на більший за місткістю олімпійській стадіон (це більш-менш реалістично за умови згоди уряду/місцевої влади, але є деякі нюанси) та "Вест Хем" в Лізі Чемпіонів за сім років (оце вже, мабуть, вболівальницькі мрії). Але, про все за порядком.

Саліван та Ґолд сподіваються, що їм вдасться знайти багатих інвесторів. Хм... Це, якщо вдасться. Також вони сподіваються, що знайдуться бажаючі викупити 5-10 відсотків акцій з тієї половини, що залишається в інших руках. Втім партнери Саліван та Ґолд володіють пріорітетним правом на викуп тієї решти акцій протягом наступних чотирьох років.

Щодо переїзду на олімпійській стадіон. Це той стадіон, що будують до Олімпійських Ігор в Лондоні 2012 року. Розташування - район Ньюхем, той самий, в якому мешкає "Вест Хем". Права на стадіон належать урядовій компанії, яка ламатиме голову над тим, як економічно вигідно використовувати його після 2012 року. Саме "Вест Хем" може стати найкращим вирішенням проблеми. Але ... існує думка, що власники не дозволять прибрати легкоатлетичну доріжку, а такий бар'єр між полем та трибунами є дуже незвичним й несприйнятним явищем для англійського футболу. І ця доріжка - не єдина річ яку доведеться переоблаштовувати "молотобійцям". Окрім цього, на використання Олімпік Стедіум після 2012 року претендують ще декілька спортивних організацій. Якщо ж власники олімпійського стадіону й підуть на угоду з Саліваном та Ґолдом, то це означатиме, що "Вест Хем" зможе привабити більше глядачів. Принаймні, такими є плани вищезазначених бізнес-партнерів. В інтерв'ю Sky Sports Девід Ґолд зазначив, що як для фана, Аптон Парк для нього є рідним, і переїзду він не бажав би. Але, як для бізнесмена, якому належить витягувати клуб з боргової ями, переїзд на Олімпік Стедіум означатиме більші доходи для клубу. При цьому, у випадку переїзду, вони планують знизити ціни на квитки!

Щодо Ліги Чемпіонів за сім років. Як то кажуть, хай щастить! Думаю, що "Вест Хем" в боротьбі за місце в Лізі Чемпіонів на додачу до сьогоднішньої когорти - цікаве явище. Втім, враховуючи поточну ситуацію, повірити в це неможливо. От в чому можна не сумніватися, так це у вболівальницькій підтримці, адже фанів у цього клуба вистачає не тільки в Англії, а й далеко за її межами. Я особисто сподіваюся, що не тільки сумнозвісних "навколофутбольних" фанів, оскільки я, особисто, є фаном футболу, а не "навколо". Проглянувши відповідні форуми, складається враження, що новина вчорашнього дня була сприйнята фанатами неоднозначно. Хтось готовий святкувати прихід нових власників, хоч будь-яких грошових вкладень та уникнення банкрутства. Хтось вважає, що ця парочка не краща за попередніх діячів у керма клубу в останні роки. Заяви щодо Ліги Чемпіонів сприймаються, м'яко кажучи, з підозрою, а щодо переїзду на інший стадіон викликають протести. Цікаво, які ж власники влаштували б вибагливих фанів "Вест Хема"?

Обидва Девіди вболівають за "молотобійців" з дитинства. Ґолд, якому зараз 73 роки, навіть грав за юнацьку команду. Він охоче спілкується з пресою й розказує, як стояв маленьким хлопчиком біля паркану нинішнього стадіона на Аптон Парк, в сподіванні отримати автограф. Будинок, в якому він виріс, знаходиться поруч зі стадіоном. Для Ґолда це справжнє повернення додому.

Як нейтральному вболівальнику у випадку з "Вест Хемом", мені могло б бути все одно, як воно там далі піде. Але, насправді хочеться побажати успішного втілення планів, хоча б деяких з них, в життя. Адже, в часи, коли прихід іноземних мільярдерів здається неминучим для виживання будь-якого клубу в Прем'єр Лізі, історія з місцевими бізнесменами-фанами-рятівниками набуває майже романтичного характеру.

Немає коментарів:

Дописати коментар