28 листопада 2011

Гарі Спід: незбагненна трагедія


Сумна новина про смерть Гарі Спіда стала вчора шоком для всієї Британії. Ще за декілька годин до трагічної події він брав участь у програмі Football Focus, жартував в телефонній розмові з Робі Севеджем, а вже наступного дня поліція оприлюднила факти й висновки: знайдено повішеним, слідів стороннього втручання немає, самогубство.

Згадуючи в цілому відео картинки з інтервью Спіда, перед очима постає врівноважений та розсудливий чоловік. Коли я вперше почула новину і слово «повішений», важко було збагнути саме самогубство. В голові пронеслися деякі альтернативні думки, але з новин прозвучало підтвердження від поліції про відсутність підозрілих обставин й стороннього втручання. Якусь незбагненну трагедію або подію пропустили в цій людині не тільки ми, далекі футбольні вболівальники, але й друзі, й колеги. Дан Уокер, ведучий вищезгаданої програми, провів з Гарі більшість суботи - жодних ознак депресії або навіть поганого настрою за лічені години до трагедії. Поміж іншого, у розмові з Уокером Спід говорив про плани на майбутнє, безспосередньо про майбутню кваліфікаційну кампанію збірної Уельсу, яку він очолював. Робі Севедж розповідає про свою телефонну розмову з Гарі того ж дня: «Він був у гарному настрої, ми сміялися, розмовляли про футбол і танці!» Ще більший шок від несподіваності, не кажучи власне про втрату славетного гравця, перспективного тренера й, за словами його колег, великого друга.

Для футболістів «Суонсі» та «Астон Вілли» матч, який проходив у неділю на рідній для Спіда валійській землі, став неабияким випробуванням. Шокуюча звістка надійшла незадовго до початку поєдинку. Головний тренер «Астон Віли» Алекс Макліш почув новину від Шея Ґівена за десять хвилин до того, як розпочати передматчеву настанову команді. Сам Ґівен розпочинав поєдинок зі сльозами на очах. Серед учасників матчу шестеро футболістів грали або разом зі Спідом, або під його керівництвом. Вболівальників на трибунах, скоріш за все, рахунок матчу хвилював вчора в останню чергу. Вони, валійці, втратили в цю суботу свого національного героя, свою надію на великі звершення національної збірної під керівництвом талановитого тренера і щирого патріота Ґарі Спіда.

В офіційній заяві Футбольної Асоціації Уельса зазначається: «Те, що ця трагедія забрала з життя такого молодого й талановитого чоловіка, є великою втратою не тільки для його родини й друзів, але й для всієї нації».

Немає коментарів:

Дописати коментар