08 червня 2010

Сезон 2009/10: післямова

Вчора ввечері вся футбольна Англія полегшено зітхнула - зіграно останній тренувальний матч-розігрів в Південній Африці й ніхто при цьому не травмувався. Поки що єдиною втратою збірної так і залишається Ріо Фердінанд, який тепер на милицях виконує роль талісмана команди.

Перед тим, як повністю зануритися за декілька днів у найбільше свято футболу (на жаль чуже свято, без України, і ми спостерігатимемо його на нейтральній відстані), хочеться все ж поставити крапку в розділі минулого сезону. Багато цікавих подій відбулося, невисвітлених в цьому блозі, але всі вони потрапляли до новин на багатьох ресурсах. Мені ж найцікавіше повернутися до власних прогнозів, зроблених минулого літа перед початком сезону, і порівняти з результатами. Гаразд, власні прогнози ґрунтувалися чималою мірою на аналітичній роботі англійських експертів, та все ж увінчувалися особитою думкою.

Найбільшим, абсолютним і зовсім не експертним "прольотом", який просто таки кидається у вічі, є мій прогноз щодо "Ньюкасла". З точністю до навпаки! Тим веселіше. Як же ж було б нудно дивитися футбол, якби всі прогнози збувалися! У випадку з "Ньюкаслом" мені з голови тоді не йшов приклад з "Лідсом". "Великий клуб!", "яка історія!", "не заслуговує бути поза Прем'єр Лігою!" - таке можна було почути скрізь декілька років тому про йоркширців. А як же ж покотилися донизу! Нарешті, ледь вишкреблись з Ліги 1. А ще, додати приклади "Саутгемптона" та "Чарльтона", сумна виходила картина. Натомість, "Ньюкасл" просто "виніс" весь Чемпіоншіп разом узятий - 102 очки за сезон. Та про все за порядком.

Прем'єр Ліга
Прогноз знаходиться тут

Зупиняюсь на найцікавіших моментах.

Першим незбувшимся прогнозом виявилося моє упереджене ставлення до самої Прем'єр Ліги, яка на той момент здавалася дещо нудною, бо "спрогнозувати, хто буде в фаворитах Прем'єр Ліги цього сезону може навіть людина, яка взагалі не дивиться футбол". Безліч голів та непередбачувані результати - все це розвіяло мою нудьгу.

Та найбільше розвіяв нудьгу "Ліверпуль". Просто таки потішив усіх, окрім власних вболівальників. Авжеж, їм не до сміху. Якби "Ліверпуль" просто не виграв Прем'єр Лігу, як про те мріяло пів-міста та безліч прихильників по всьому світу, це нікого б не здивувало. Але, провести сезон настільки блідо й провально, завершити на 7-му місці та без жодного, хоч будь-якого, трофею! Таке не передбачиш.

В чемпіонство "Арсенала" практично не вірилося, але він залишається надійно в четвірці, на відміну від вищезгаданих мерсісайдців. Про "Челсі" та "Манчестер Юнайтед" можна й не говорити, бо тут - жодних сюрпризів.

Під пильною увагою цього сезону знаходився "Манчестер Сіті". Запитання в моєму пості було "чи зможе "Манчестер Сіті" потіснити когось з вищенаведених з топ-четвірки?". Відповідь: ні, не зміг. І у власників таки не вистачило терпіння на Марка Хьюза. Замість "Сіті" в четвірку увірвався "Тотенхем". Браво, Реднап!

Щодо всіх інших клубів, тут майже все збігається, сюрпризів немає: "Портсмут" практично не мав шансів на виживання, "Бернлі" повернулися з небес на землю. Третім зайвим, тобто зайвим в ПЛ, став "Хал Сіті". Теж не сюрприз, хоча на його місце претендували ще декілька клубів. З них можна порадіти за "Вулверхемптон" з Міком Маккарті, адже на кону була тренерська кар'єра. Після жахливого провалу і з "Сандерлендом" 2005-6 років, Маккарті ледь не повторив це анти-досягнення з "Вовками". Власне "Сандерленд" закінчив сезон доволі успішно. Його 13-те місце можна вважати успіхом, годі й казати про "Стоук" на 11-му.


Чемпіоншіп
Прогноз тут

Окрім вищезгаданого "Ньюкасла", ще декілька клубів звели мої прогнози щодо Чемпіоншіпа майже нанівець. За таку непередбачуваність я його й люблю. Ну, хто б міг подумати - "Блекпул" виходить в ПЛ по закінченні сезону!!! Він же мав бути в черзі на виліт! Ось, цитата: "... цього року більші шанси на виліт мають "Барнслі", "Блекпул" та "Сканторп Юнайтед". З цих трьох лише останній клуб наблизився дещо до моїх пророкувань, від вильоту його врятували зайві 5 очок.

А ось іще одна цитата: "Фаворитами Чемпіоншіпа сезону 2009/10 можна вважати "Редінг", "Іпсвіч Таун" та "Вест Бромвіч Альбіон". Можливо, ще можна було б додати сюди "Шефілд Юнайтед", "Мідлсбро" та "Престон Норт Енд", але тільки в якості претендетів на зону плей-офф."

І що ми маємо?
Порадував лише "Вест Бром".
"Редінг" - 9-те місце, сім очок не вистачило до плей-офф.
"Іпсвіч" - 15-те місце!
"Шефілд Юнайтед" - лише трошки не дотягнув до плей-офф, лише 5 очок.
"Мідлсбро" - 11-те місце.
"Престон" - 17-те місце!!

Замість цього до плей-офф потрапили "Нотінгем Форест", "Кардіф", "Лестер" та "Блекпул". Виправдати такі прогнози можу своїми ж численними попердженнями про непередбачуваність Футбольної Ліги.


Ліга 1
Прогноз тут


З Лігою 1 в мене вийшло краще, ніж з Чемпіоншіпом, але й тут не без несподіванок. До початку сезону я відводила "Норвічу", який став чемпіоном достроково з відривом в 9 очок, місце в середині таблиці. Ось так.

"Лідс" не підкачав. Нарешті! Щоправда, промоушн "Лідса" викликав не стільки радості, скільки відчуття неймовірного полегшення. Такими темпами, як команда відіграла першу половину сезону, вона мала ставати чемпіоном достроково. А в квітні-травні вже здавалося, що гравці в Чемпіоншіп не хотять і їх туди хтось тягне силою. Для вболівальників дуже важливо було запастись валідолом, якого, здавалося, не вистачить. Якби не вимучена перемога в останньому матчі, що закріпила другу сходинку за "Лідсом", можна було б про "Уемблі" й не думати, бо "Лідс" та плей-офф - речі несумісні.

"Мілуол", "Чарльтон" та "Хадерсфілд" підтвердили мої прогнози, потрапивши в плей-офф. З цих трьох "Мілуол" був явним фаворитом, він і отримав третю путівку до Чемпіоншіпу.

Двоє з аутсайдерів також "виправдали очікування" - "Уікомб" та "Стокпорт".

Отак, підвевши риску під англійським сезоном 2009/10, можу тепер спокійно насолождуватися всесвітнім футбольним святом в Африці. Хоча, як же можна спокійно, коли мешкаєш в країні, збірна якої є учасником того свята, в країні, яка не вболіває, а навіть хворіє футболом? Отже, зовсім спокійно не вийде.

Немає коментарів:

Дописати коментар