05 серпня 2009

До бою готові. Ліга 1

Ліга 1 знову поповнилася гучними іменами, які ще нещодавно ми чули з новин Прем'єр Ліги - "Саутгемптон", "Чарльтон" та "Норвіч". Вони приєдналися до "Лідса", який розпочинатиме там вже свій третій сезон поспіль. Якщо такі вільні падіння з Прем'єр Ліги - транзитом через Чемпіоншіп - продовжаться, то незабаром Ліга 1 перетвориться на звалище колишніх гігантів. Які ж прогнози нас очікують в третьому прошарку англійського футболу?


В явних фаворитах зараз знайомі обличчя. Сюди можна віднести принаймні три команди, які грали в плей-офф по закінчені минулого сезону: "Лідс Юнайтед", "МК Донс" та "Мілуол".

"Лідс" ходить в фаворитах вже третій рік, але досі ще не може вишкрябатися з болота Ліги 1. Два розіграші плей-офф поспіль - дві невдачі. Здається, "Лідс" та плей-офф - речі несумісні, отже цього сезону всі сподівання на прямий вихід до Чемпіоншіпа. Для цього є всі підстави, адже нарешті в клубі настала стабільність та зіграність з приходом Саймона Грейсона на пост головного теренера. Крім того, "Лідс" вже набрався досвіду гри в Лізі 1. Щоправда, завадити чемпіонському титулу цього сезону можуть значні втрати клубу в особі Фабіана Дельфа, якого продали до "Астон Віли" за якусь таємничу, але дуже значну суму. Щодо найкращого бомбардира команди, та офіційно найкращого гравця року Ліги 1, Джермейна Бекфорда, він поки залишається в команді, але керівництво клубу дало зрозуміти, що готове розпрощатися з гравцем за пристойну суму, яка личить такому таланту.

"МК Донс". Команда "на ходу", добротна та зіграна. До того ж, до "Донсів" прийшов старий знайомий головний тренер Пол Інс, який вже приводив цей клуб до чемпіонства в Лізі 2 в 2008 році. Чудові шанси і всі підстави повторити цей успіх в Лізі 1, особливо якщо взяти до уваги, що "Донси" добре попрацювали цього літа на трансферному ринку.

"Мілуол". Якщо не топ-2, то зона плей-офф напевно. Вони зробили це минулого сезону, нема причин, аби не зробити й цього разу, і навіть наважитися на більше. Іще одна добротна команда, із сильним складом, здатним поборотися за чемпіонство. В травні цього року "Мілуол" програв фінал плей-офф "Сканторпу" 3 - 2, лише на останніх хвилинах пропустивши вирішальний гол.


Ще декілька команд мають потенціал поборотися за вихід до плей-офф. Це "Чарльтон", "Брентфорд", "Джілінгем", "Хадерсфілд Таун", "Саутенд Юнайтед".

"Чарльтон" має шанси поборотися за топ-6, але навряд чи варто очікувати їх на горі таблиці. Адже, команді знадобиться час стабілізуватися в цій лізі після значних кадрових втрат. Надзвичайно цікавим для фанів цього сезону має стати дербі між "Чарльтоном" та "Мілуолом".

"Брентфорд". Чемпіон Ліги 2, перебуває в чудовій формі, має почуватися абсолютно впевнено і на цьому рівні. Минулого сезону "Брентфорд" залишив свої ворота "сухими" в 20 матчах, пропустивши за весь час всього лише 36 голів - другий показник у всій Футбольній Лізі.

"Джилінгем". Клуб потрапив сюди з Ліги 2, через плей-офф. Команда зіграна, з пристойними виконавцями. На хвилі успіху зможе дати бій багатьом клубам Ліги 1.

"Хадерсфілд Таун". Типовий середняк, але наприкінці сезону йоркширці видали надзвичайно вдалу серію матчів. Якщо так продовжиться, можемо побачити їх в топ-6. Фани "Хадерсфілду" з нетерпінням очікують на західно-йоркширське дербі з "Лідсом".

"Саутенд Юнайтед". Середняк, але з необхідним потенціалом, а також з досвідченим та успішним на цьому рівні тренером - Стівеном Тілсоном.


Очевидних претендентів на виліт небагато. Все тому, що рівень більшості клубів Ліги 1 на стільки посередньо рівний, що будь-кого з них можна очікувати як в зоні вильоту, так і в верхній частині таблиці. Все ж, деякі з клубів, здається, мають трохи більше проблем, ніж інші. Трійка потенційних аутсайдерів - "Карлайл Юнайтед", "Стокпорт Каунті" та "Уікомб Уондерерз".

"Карлайл" нагадує заржавілий та напіврозібраний механізм. Абсолютна нестабільність, відсутність якісних гравців, здатних створити що-небудь пристойне на цьому рівні. І жодних ознак покращення цього стану.

"Стокпорт Каунті". Цей клуб загруз у фінансових проблемах. Минулого року "Стокпорт" потрапив до адміністрації, був позбавлений 10 очок та втратив своїх найкращих гравців. Остаточно всі проблеми ще не вирішено, тож не виключено, що Футбольна Ліга знову покарає "Стокпорт" цього сезону.

"Уікомб Уондерерз". Цей клуб спромігся потрапити з Ліги 2 до Ліги 1 напряму, але на цьому рівні в них може не вистачити фінансів та добротних гравців.


Очікування від усіх інших клубів - якщо раптом не станеться якихось неприємних несподіванок - животіння в середині таблиці, не більше, не менше. Серед цього великого списку такі знайомі всім імена, як "Саутгемптон" та "Норвіч Сіті".

Фани "Саутгемптона" зараз мають радіти, що клуб взагалі не припинив своє існування. Розпочинатимуть "Сотон" свій сезон з -10 очок, у фінансовій скруті й без провідних гравців. Але, залишившихся сил має вистачити, аби хоч не вилетіти з ліги.

Для "Норвіча" повернення до Чемпіоншіпа може виявитися складнішим завданням, аніж здається. Клуб ще перебуває в стані шоку від вильоту і тренерові знадобиться час, аби перебудувати команду для цього рівня.

Інші середняки Ліги 1: "Брайтон енд Хов Альбіон", "Бристоль Роверз", "Колчестер Юнайтед", "Екзетер Сіті", "Хартліпул Юнайтед", "Лейтон Орієнт", "Олдхем Атлетік", "Суіндон Таун", "Транмір Роверз", "Уолсол", "Йовіл Таун".

Тут варто буде додати ще декілька слів по "Транмір Роверз". Головною подією для клубу цього літа стало призначення Джона Барнса. Колишній гравець збірної Англії розпочав свою тренерську кар'єру в 1999 році з "Селтіка". Розпочав дуже невдало й був звільнений після восьми місяців роботи. Після того Барнс не наважувався тренувати команди аж до 2008 року, коли очолив збірну Ямайки і одразу ж виграв з командою Кубок Карибів. Чи зможе Джон Барнс добитися успіху в Англії, побачимо вже незабаром.

Перший тур Ліги 1 пройде в субботу, 8 серпня:

"Брайтон" - "Уолсол"
"Бристоль Роверз" - "Лейтон Орієнт"
"Карлайл" - "Брентфорд"
"Чарльтон" - "Уікомб"
"Джилінгем" - "Суіндон"
"Лідс" - "Екзетер"
"МК Донс" - "Хартліпул"
"Норвіч" - "Колчестер"
"Олдхем" - "Стокпорт"
"Саутгемптон" - "Мілуол"
"Саутенд" - "Хадерсфілд"
"Йовіл" - "Транмір"

Немає коментарів:

Дописати коментар