03 серпня 2009

До бою готові. Ліга 2


До початку сезону в Футбольній Лізі Англії залишилося чотири дні. Закінчено передсезонну підготовку, зіграні останні дружні матчі й команди готові до старту з новими силами та сподіваннями. В найближчі декілька днів на цьому блозі - огляд всіх трьох дивізіонів професійної Футбольної Ліги, що носить назву спонсора "Кока-Кола". Нагадаю, що Coca-Cola Football League складається з трьох ліг: Чемпіоншіп, Ліга 1 та Ліга 2.

Почну знизу, тобто з Ліги 2. Перед тим, як закрити цю сторінку зі словами "та кому це цікаво?" і "хто їх там знає?", пропоную вам ще раз подумати, бо, можливо, ви все ж знайдете тут для себе дещо цікаве. Адже це ліга, в якій грає найстаріший професійний клуб "Ноттс Каунті", який зі своїми новими власниками та їхніми грошима став цього літа таким собі міні-еквівалентом "Манчестер Сіті". Це ліга, в якій ви зустрінете "Брадфорд Сіті", що дев'ять років тому грав в Прем'єр Лізі. Це ліга, в якій робить дива наймолодший тренер в англійському професійному футболі, а також в якій грає молодший брат найпопулярнішого форварда Англії Уейна Руні.

Цікавість Ліги 2 (втім, як і Ліги 1 та Чемпіоншіпа) полягає в непередбачуванності. Тут очікування від більшості клубів - від виходу до плей-офф до виліту з Ліги. І все ж, можна спробувати приблизно окреслити коло прогнозованих фаворитів та аутсайдерів Ліги 2.


Серед претендентів на підвищення в класі наступної весни бачимо "Ноттс Каунті", "Брадфорд Сіті", "Бері", "Рочдейл", "Борнмут" та "Ротерхем Юнайтед".

"Ноттс Каунті" потрапив до цього списку, звичайно ж, завдяки новим хазяйвам та їхнім фінансам, а також харизматичній особі Свена-Йорана Еріксона, який тепер обіймає посаду футбольного директора "сорок". Залишилося лише втілити всі ці переваги в життя. І треба поспішати, бо "сороки" поставили собі за мету грати в Чемпіоншіпі за три роки, коли клуб святкуватиме 150-річний ювілей.

"Брадфорд Сіті" минулого сезону тільки двічі програвав вдома. Чудовий показник, але треба покращити й інші, аби вже напевно вийти з цієї ліги.

"Бері" минулого сезону не вистачило лише одного голу в різниці забитих та пропущених, аби пройти напряму до Ліги 1.

"Рочдейл" є старожилом цього дивізіону - 35 років животіння на дні професійного футболу. Але, за останні два з половиною роки "Рочдейл" набрав більше очок та забив більше голів, аніж будь-який інший клуб. Два сезони поспіль клуб виходив до плей-офф, і двічі програвав. Цього разу вся надія на автоматичний промоушн.

"Борнмут" розпочинатиме цей сезон з нуля, а не з -17 очками, як рік тому. Це дає клубові сподіватися на високі місця по закінчені цього сезону, зважаючи на якість та результати, які демонструвала команда під керівництвом наймолодшого тренера Футбольної Ліги Англії. 31-річного Еді Хау було призначено на пост головного теренера "Борнмута" в січні цього року. За той період, що залишався, Хау вдалося вивести клуб із зони вильоту незважаючи на штрафні санкції від Футбольної Ліги.

"Ротерхем Юнайтед" було позбавлено минулого сезону 17 очок, так само як і "Борнмут", але вони спромоглися закінчити сезон на 14 місці. Зараз, після декількох років поневірянь, в клубі настала певна стабільність. Їм також вдалося підсилитися декількома добротними гравцями, що надасть змогу поборотися цього сезону за вихід до Ліги 1.


Від претендентів на вихід нагору перейдемо до претендентів на виліт.

Сюди можна напевне віднести два клуби, що опинилися у фінансовій скруті - "Акрінгтон Стенлі" (найнижчий бюджет в Лізі) та "Маклсфілд Таун", в якому, до речі, грає молодший брат форварда збірної Англії - Джон Руні.

"Алдершот Таун" та "Бертон Альбіон" хоч і не мають таких серйозних проблем, ризикують також опинитися біля дна турнірної таблиці. Так, наприклад, проблеми "Бертон Альбіона", який прибув до Футбольної Ліги лише рік тому, почалися на початку 2009 року, коли клуб залишив їхній головний тренер Найджел Клаф.

Іще один клуб, якого не дивно буде побачити внизу таблиці, це "Дагенем енд Редбрідж". Надзвичайно скромний та маленький клуб витворяв дива минулого сезону і спромігся не тільки не вилетіти назад, звідки прийшов, але й зайняти високе 8-ме місце. Цього року задача вижити виглядає складнішою, адже клуб залишили декілька провідних гравців.


Всі інші клуби можно віднести до потенційних середняків Ліги. Хоча, як вже було зазначено вище, від них можна очікувати будь-чого.
"Барнет", "Челтенхем Таун", "Крю Александра", "Дарлінгтон", "Грімсбі Таун", "Херефорд Юнайтед", "Честерфілд", "Морекамб", "Нортхемптон", "Шрюсбері Таун", "Лінкольн Сіті", "Порт Вейл", "Торкі Юнайтед".

Чотири з них - "Челтенхем", "Крю", "Херефорд" та "Нортхемптон" - тільки-но прибули з Ліги 1, але навряд чи слід очікувати їхнього миттєвого повернення.

Хотілося б іще додати пару слів про "Торкі Юнайтед". Клуб прибув до Ліги 2 з Блю Сквер Прем'єр Ліги через розіграш плей-офф. Як і з іншими, важко що-небудь прогнозувати з цим клубом. Але, можна точно сказати, що "Торкі" намагатимуться повторити успіх своїх сусідів та суперників по дербі - "Екзетер Сіті", які, прийшовши до Ліги 2 з Блю Сквер ПЛ, одразу ж проскочили до Ліги 1 по закінчені того ж сезону.

Перший тур Ліги 2 відбудеться в субботу 8 серпня. Розклад матчів:

"Алдершот" - "Дарлінгтон"
"Бері" - "Борнмут"
"Челтенхем" - "Грімсбі"
"Крю" - "Дагенем енд Редбрідж"
"Лінкольн" - "Барнет"
"Морекамб" - "Херефорд"
"Нортхемптон" - "Маклсфілд"
"Ноттс Каунті" - "Брадфорд"
"Порт Вейл" - "Рочдейл"
"Ротерхем" - "Акрінгтон Стенлі"
"Шрюсбері" - "Бертон"
"Торкі" - "Честерфілд"

Немає коментарів:

Дописати коментар