15 серпня 2009

Прем'єр Ліга. Старт відбувся

Прем'єр Ліга стартувала. Власне сезон вже розпочався минулої неділі матчем за Супер Кубок Англії. На радість вболівальникам, матчем цікавим та результативним. Всі ми знаємо, що особливого значення цей трофей для клубів не має (у порівнянні, наприклад, з Кубком Англії), але ж то справа честі - вийти переможцем з поєдинку. Особливо, якщо йдеться про протистояння "Манчестер Юнайтед" та "Челсі". Вже також намалювалося одне особисте протистояння - Балак проти Евра. Чекаємо на продовження пристрастних з'ясовувань стосунків між цими двома протягом сезону, можливо з червоними картками.

На відміну від Футбольної Ліги, спрогнозувати, хто буде в фаворитах Прем'єр Ліги цього сезону може навіть людина, яка взагалі не дивиться футбол. Тут питання полягає в іншому: хто саме з великої четвірки стане чемпіоном?

Чи зможе це зробити "Манчестер Юнайтед", вчетверте підряд, але без Роналду й майже не витративши влітку грошей на трансфери?
Чи зможе "Челсі", який припинив витрачати шалені мільйони на придбання нових гравців, повторити свій успіх 2005 та 2006 років?
Чи зможе таки молодь "Арсенала" відіграти сезон надійно й злагоджено та дійсно поборотися за чемпіонський титул?
І, врешті решт, чи не час вже "Ліверпулю" завоювати чемпіонський титул вперше за останні 20 років? Всі підстави для цього є.

"Манчестер Юнайтед" навіть і без Роналду виглядає надзвичайно потужно, і геніальний Алекс Фергюсон все ще керує командою, але з певними втратами в лінії атаки (Тевез, Роналду) цього може виявитися недостатньо, аби завершити сезон на горі турнірної таблиці. Сподіватися, що заграє Майкл Оуен, можна, але, скоріше, доведеться розраховувати на Руні та Бербатова.

Трансфери "МЮ" цього літа:
Пішли: Карлос Тевез, Кріштіану Роналду, Родріго Посебон (в оренді), Фрейзер Кемпбел, Річард Екерслі, Манучо, Мейм Бірам Діуф (в оредні).
Прийшли: Антоніо Валенсія, Майкл Оуен, Габріель Обертан, Мейм Бірам Діуф, Пол Погба.



"Челсі", незважаючи на сватання "Манчестер Сіті" до Тері, таки вдалося утримати свого капітана. Не тільки в обороні, але й в інших лініях, "аристократи" не понесли значних втрат. Навіть, навпаки, підсилилися Юрієм Жирковим. Йому, щоправда, не доведеться зіграти найближчим часом через травму коліна, так само як і Джо Коулу та Пауло Ферейрі з тих же причин. Окрім травм, команда загалом готова розпочати новий похід за чемпіонством як в Прем'єр Лізі, так і в Лізі Чемпіонів під керівництвом досвідченого та авторитетного Карло Анчелоті.

Трансфери "Челсі" цього літа:
Пішли: Бен Сахар, Джимі Сміт, Франк Нубл, Мортен Нільсен, Сергіо Техера, Слободан Райкович (в оренді), Лі Сойєр (в оренді), Том Тайво (в оренді), Мірослав Сточ (в оренді), Райан Бертранд (в оренді), Франко ді Санто (в оренді), Скот Сінклер (в оренді), Патрік ван Холт (в оренді), Майкл Мансьєн (в оренді).
Прийшли: Рос Тернбул, Даніел Старідж, Юрій Жирков.



"Арсенал" залишається без будь-якого трофею вже четвертий сезон поспіль, але все ще в першій четвірці. Перед Арсеном Венгером стоїть задача обходитися власними силами, пркатично без нових придбань, знову розраховувати на талановиту молодь та якось її збалансувати, особливо захист, аби втрутитися в розборки за чемпіонство. Виглядає майже нереально.

Трансфери "Арсенала":
Пішли: Абу Агого, Аморі Бішоф, Руі Фонте, Пол Роджерс, Рене Стір, Емануель Адебайор, Коло Туре, Хавард Нордвейт (в оренді), Педро Ботельо (в оренді).
Прийшов: Томас Вермален.



В "Ліверпуля", здається, вже є все, аби виграти Прем'єр Лігу. Нема тільки самого трофею. Вже двадцять років. Минулого сезону команда програла лише два матчі за весь сезон. Вперше за всю історію Прем'єр Ліги/Першого Дивізіону команда, що програла лише два матчі не стала чемпіоном! Чого ще їм не вистачає? Треба навчитись не втрачати очки проти нижчих за класом команд.

Трансфери "Ліверпуля":
Пішли: Самі Хююпяя, Годвін Антві, Роналд Хут, Гарі Макай-Стівен, Мікі Роке, Пол Андерсон, Себастьян Лето, Астріт Айдаревіч, Джек Хобс, Джермейн Пенант, Альваро Арбеола, Хаві Алонсо, Адам Хаміл, Райан Флін (в оренді).
Прийшли: Жолт Полоскей (оренда), Глен Джонсон, Кріс Мавінга, Стівен Сама, Альберто Аквілані.


Ще одне актуальне запитання цього року - чи зможе "Манчестер Сіті" потіснити когось з вищенаведених з топ-четвірки? Нескінченний потік грошей від власників клубу, нові гучні імена в команді, хоча й не всі, за якими полювали манкуніанці цього літа. Якщо Марку Хьюзу не вдасться довести це все до логічного завершення і не вдасться успішно розпочати сезон, терпіння в арабського консорціуму може не вистачити. Навіть фани розуміють, що для побудови конкурентноспроможної команди потрібен час і готові чекати. Власники ж, витративши стільки грошей, чекати не захочуть.

Трансфери "Манчестер Сіті":
Пішли: Даніель Старідж, Даріус Васелл, Дані Мілз, Дітмар Хаман, Майкл Бол, Гельсон Фернандес, Річард Мартін, Ангелос Ціакліс, Чед Еванс, Елано, Джо Харт (в оренді), Жо (в оренді), Феліпо Кайседо (в оренді), Шелум Логан (в оренді), Валерій Божинов (в оренді), Дональд Макдермот (в оренді).
Прийшли: Нільс Зандер, Гарет Барі, Роке Санта Круз, Стюарт Тейлор, Річард Мартін (повернувся з оренди), Карлос Тевез, Емануель Адебайор, Коло Туре.



"Астон Віла" минулого сезону майже увірвалася в топ-четвірку. Цього сезону буде ще складніше це зробити, враховуючи наміри "Манчестер Сіті". Крім того, і найголовніше, в "Астон Віли" надзвичайно коротка лавка запасних. Дуже важко в таких умовах здобувати результати і в Прем'єр Лізі, і в Лізі Європи, і в домашніх кубках.

Трансфери "Астон Віли":
Пішли: Мартін Лаурсен, Гарет Барі, Стюарт Тейлор, Сем Уільямс, Зат Найт.
Прийшли: Кортні Камерон, Стюарт Даунінг, Фабіан Дельф, Хабіб Бейе, Енді Маршал.



"Евертон" - ще один клуб, який реалістично мріє про місце в першій четвірці. Головним чином, за рахунок надзвичайно сильного захисту. Чого не можна сказати про напад. Цілком логічно, що якби в "Евертона" були сильними всі ланки, були б чемпіонами. А так - боротьба за місце в Лізі Європи.

Трансфери "Евертона":
Пішли: Ларс Якобсен, Енді ван дер Мейде, Нуно Валенте, Джон Руді (в оренді).
Прийшли: Мустафі Шкодран, Антон Петерлін, Люк Гарбут, Жо (оренда).

"Фулхем" закінчив минулий сезон на високому 7-мумісці (найвища позиція в історії клубу) завдяки своєму надійному захисту. Але, як і в "Евертона", лінія атаки потребує змін на краще. Ще два роки тому "Фулхем" ледь утримався в Прем'єр Лізі. Рятівником став Рой Ходжсон, який прийшов на посаду головного тренера в грудні 2007 року. І саме він, після кардинальних змін в складі команди, привів "Фулхем" вже наступного сезона до Ліги Європи. Тепер перед ним стоїть задача витримати темп змагань на декількох фронтах із ненайсильнішим складом в Прем'єр Лізі.

Трансфери "Фулхема":
Пішли: Моріц Вольц, Колінс Джон.
Прийшли: Стівен Келі, Бйорн Хельге Ріісе.


Очікування від "Тоттенхема", навіть власних фанів, завершити сезон хоча б у верхній шістці. Це реалістичні очікування. А помріяти можна й про четверте, якщо надійніше грати в обороні. Атакуюча лінія "шпор" виглядає в цілому непогано (Кін, Дефо, Бент, тепер ще Паласіос). Цікавий факт: "Тотенхем" не перемагав на виїзді проти нинішніх топ-4 з 1993 року, 63 матчі в цілому. Отже, дивимось уважно матчі "шпор" на Олд Трафорд, Емірейтс, Стамфорд Брідж та Анфілді та чекаємо на історичні звершення.

Трансфери "Тотенхема":
Пішли: Рікардо Роча, Дідьє Зокора, Девід Хатон, Дані Хатчінс, Кріс Гунтер, Джільберто, Сайан Хьютон, Дарен Бент, Девід Батон (в оренді), Адель Таарабт (в оренді), Бен Алнвік (в оренді), Трой Арчібальд-Хенвіль (в оренді), Калум Рейнольдс (в оренді), Кайл Уолкер, Джейк Лівермор (в оренді), Адам Сміт (в оренді), Андрос Таунсенд (в оренді), Джонатан Обіка (в оренді).
Прийшли: Кевін-Принс Боатенг (повернувся з оренди), Кайл Нотон, Кайл Уолкер, Пітер Крауч, Себастіан Басонг.


Для "Блекберн Роверз", при їхньому скромному бюджеті та відповідному рівні гравців, потрапити у верхню частину турнірної таблиці вже буде успіхом. В той же час, радістю для вболівальників буде також залишитися в Прем'єр Лізі по закінчені сезону. І Сем Алардайс виглядає, як людина здатна це зробити. Найбільшою задачею для нього має стати покращення атакуючих дій команди.

Трансфери "Блекберна":
Пішли: Аарон Мокоена, Роке Санта Круз, Мет Дербішір, Джош О'Кіф, Андре Ойджер, Тоні Кейн, Кіт Трісі (в оренді), Марк Бан (в оренді), Алан Джадж (в оренді), Алекс Мароу (в оренді), Гавін Ганінг (в оренді).
Прийшли: Ельріо ван Хеерден, Гаел Гівет, Ларс Якобсен, Стівен Н'Зонзі, Франко ді Санто, Нікола Калініч.


"Вест Хем Юнайтед". Джанфранко Дзола вдалося провести непогану роботу з командою минулого сезону й завершити його на 9 місці. В розпорядженні Дзоли є доволі пристойні виконавці, як в захисті (Грін, Апсон), так і в атаці (Карлтон Коул). Але, піднятися ще вище можуть завадити недостатнє фінансування та коротка лавка запасних.

Трансфери "Вест Хема":
Пішли: Джо Уіддоусон, Кайл Рід, Лі Бойєр, Дієго Трістан, Уолтер Лопез, Тоні Стоукс, Джимі Уолкер, Лукас Ніл, Фреді Сірз (в оренді).
Прийшли: Херіта Ілунга, Луіс Антоніо Хіменез (оренда), Джек Ламп, Франк Нубл, Фабіо Дапрела, Петер Куруч.

"Уіган" може розраховувати на талант свого нового головного тренера, Роберто Мартінеза і помріяти про місце в Лізі Європи. Поки що ж реалістичніше буде сподіватися не вилетіти з Прем'єр Ліги, бо Мартінеза очікує кропітка робота з перебудови команди, особливої уваги потребує лінія атаки.

Трансфери "Уігана":
Пішли: Антоніо Валенсія, Анрі Камара, Антуан Сіберскі, Льюіс Монтроуз, Лі Катермоул.
Прийшли: Джорді Гомез, Хендрі Томас, Джейсон Скотланд, Джеймс Маккарті, Скот Сінклер (оренда).


Задача для "Сандерленда" цього сезону, як і минулого, - оминути вильоту в Чемпоіншіп. Перепон для успішного виконання цього завдання більш ніж достатньо. Серед них неспроможність забивати голи (тільки п'ятеро з гравців "Сандерленда" забивали більше, ніж один гол минулого сезону), а також неспроможність утримати гольову перевагу в матчах. Цього року сподівання виправити статистику забитих голів на краще покладаються на нові придбання клубу Фрейзера Кемпбела та Дарена Бента.

Трансфери "Сандерленда":
Пішли: Джібріль Сісе, Нік Колган, Девід Конолі, Дарен Уорд, Арнау Рієра, Дуайт Йорк, Майкл Чопра, Грег Халфорд, Пітер Хартлі, Рейд Пріка, Дін Уайтхед, Джек Колбек (в оренді), Мартін Уагхорн (в оренді), Девід Доусон (в оренді, Жан-Ів Мвото (в оренді), Джимі Чандлер (в оренді).
Прийшли: Фрейзер Кемпбел, Пауло да Сілва, Лорік Кана, Дарен Бент, Лі Катермоул.


"Блотон Уондерерз", мабуть найнудніша команда в Прем'єр Лізі, не претендує жодним чином на місця у верхній частині турнірної таблиці. Їм так само вдається уникати й пониження в класі, але тривожним дзвінком має стати дуже коротка лавка запасних та, взагалі, рівень більшості гравців цієї команди.

Трансфери "Болтона":
Пішов: Блерім Дземайлі.
Прийшли: Шон Девіс, Зат Найт, Сем Рікетс, Пол Робінсон (в оренді).

"Стоук Сіті" спромоглися залишитися в Прем'єр Лізі минулого сезону, є всі підстави залишитися й цього. Принаймні, на це є й "кращі" претенденти. До того ж команди під керівництвом Тоні Пуліса, який зараз керує "Стоуком", ще ніколи не понижувалися в класі. Втім, це ще нічого не гарантує і легкого життя цього сезону очікувати не слід.

Трансфери "Стоук Сіті":
Пішли: Вінсент Перікард, Джимі Філіпс, Сейі Олофін'яна, Данзель Сейнт Луіс-Хамільтон (в оренді), Бен Маршал (в оренді).
Прийшли: Андрес Васкес, Дін Уайтхед.


"Хал Сіті" знову очікує боротьба за виживання. Шанси є, але тільки якщо "Хал" навчиться переривати свої надзвичайно затяжні безвиграшні серії. Деякі фахівці вважають, це скоріше психологічний стан, аніж власне рівень гравців. Здавалося б, "Хал" вже розпочав цей сезон оптимістично (як і минулий), забивши перший гол сезону проти "Челсі", і навіть майже втримав нічию на Стамфорд Бридж, але злий геній (для опонентів) Дідьє Дрогба зіпсував свято йоркширцям. Боротьба за місце під сонцем їх очікує не на жарт.

Трансфери "Хал Сіті":
Пішли: Дін Уіндас, Уейн Браун, Райан Франс, Джон Уелш, Майкл Бріджес, Сем Рікетс, Джеймс Бенет, Мат Пламер.
Прийшли: Стівен Муйоколо, Джозі Алтідоре (оренда), Сейі Олофін'яна, Стівен Хант, Камел Гілас.


"Портсмут" є, мабуть, найголовнішим претендентом на виліт цього сезону. Іще одна жертва бездарного менеджменту клубу та невиправданих божевільних витрат. Тотальний розпродаж гравців та, все ще, відсутність нових власників, готових інвестувати в клуб, - всі ознаки боротьби за виживання в Прем'єр Лізі, а може навіть як клубу взагалі.

Трансфери "Портсмута":
Пішли: Джимі Траоре, Теофаніс Гекас, Глен Джонсон, Андре Блекмен, Шон Девіс, Джером Томас, Ное Памарот, Лоран, Глен Літл, Андреа Мбуйі-Мутомбо, Арнольд Мвеумба, Пітер Крауч, Калум Рейнольдс.
Прийшли: Аарон Мокоена, Стів Фінан, Фредерік Піквіоне, Анті Ніємі. (Всі, як вільні агенти, окрім Піквіоне, якого "Портсмут" орендує).


"Бірмінгем Сіті" останніми роками продовжує подорожувати між Прем'єр Лігою та Чемпіоншіпом. Отже, задача мінімум на цей сезон - не вилетіти назад і всі сподівання покладаються на досвід головного тренера Алекса Макліша. На більше поки що не доводиться розраховувати.

Трансфери "Бірмінгема":
Пішли: Стівен Келі, Мехді Нафті, Радхі Джаіді, Артур Крисяк, Кемі Агустьєн, Карлос Костлі, Скот Сінклер, Робін Шрут (в оренді), Крістіан Пірс (в оренді).
Прийшли: Крістіан Бенітез, Скот Дан, Джіовані Еспіноза, Джо Харт (оренда), Роджер Джонсон, Лі Бойєр, Барі Фергюсон, Джемс О'Ші.


"Вулверхемптон Уондерерз". Очікується, що "вовки" також будуть боротися за виживання, в кращому випадку за місця в середині таблиці. Основна причина - відсутність досвіду в гравців. Серед інших - ненадійний захист, а ось в атаці вони виглядають краще, в особах Ібанкс-Блейка та Івелумо. Для головного тренера, Міка Маккарті, має бути справою честі доказати всім, що він все ж таки може успішно керувати командою і на такому високому рівні (його попередній досвід в Прем'єр Лізі - жахливий сезон із "Сандерлендом" та виліт).

Трансфери "Вовків":
Пішли: Дарен Потер, Льюіс Гоберн.
Прийшли: Ненад Міліяш, Маркус Ханеман, Кевін Дойл, Грег Халфорд, Ендрю Сурман, Рональд Зубар, Майкл Мансьєн (оренда).


"Бернлі" має найменший бюджет серед усіх клубів Прем'єр Ліги. "Кларетс" також не можуть похвалитися кількістю фанів у порівнянні з іншими клубами, бо представляють найменше місто за всю історію Прем'єр Ліги, але фани ці надзвичайно віддані та палкі в своїй підтримці. Вони мають стати головним натхненням команди у боротьбі за виживання на цьому рівні. На більше ніхто й не розраховує: ані клуб, ані фани, ані будь-хто із співчуваючих нейтралів.

Трансфери "Бернлі":
Пішли: Алан Махон, Габор Кіралі, Стів Джоунс, Алекс Макдоналд (в оренді).
Прийшли: Стівен Флетчер, Тірон Мірз, Девід Едгар, Брайан Істон, Річард Екерслі, Фернандо Гуеро (оренда).



Тим часом, деякі матчі першого туру сезону 2009/10 вже завершилися з наступними результатами:

Челсі - Хал, 2 - 1
Астон Віла - Уіган, 0 - 2
Блекберн - Манчестер Сіті, 0 - 2
Болтон - Сандерленд, 0 - 1
Портсмут - Фулхем, 0 - 1
Стоук - Бернлі, 2 - 0
Вулверхемптон - Вест Хем, 0 - 2


Активність "Ман Сіті" на трансферному ринку вже принесла перший результат. А "Віла", однозначно, здивувала.


Інші матчі першого туру, що залишилися


Евертон - Арсенал
Манчестер Юнайтед - Бірмінгем
Тотенхем - Ліверпуль

Немає коментарів:

Дописати коментар