08 серпня 2009

До бою готові. Чемпіоншіп


Сезон в Чемпіоншіпі стартував вчора матчем між "Мідлсбро" та "Шефілд Юнайтед". Матчем безгольовим і таким нудним, що важко було не заснути під кінець. Це, мабуть, стало несподіванкою не тільки для вболівальників цих команд, але й для нейтралів, які з нетерпінням очікували початку сезону. Така гра, скоріше, є виключенням для цієї надзвичайно цікавої ліги. В Чемпіоншіпі немає тої якості футболу та найталановитіших гравців, яких зібрала Прем'єр Ліга, але є інтрига, непередбачуваність і несподіванки майже в кожному турі.

Для тих, хто думає, що життя поза Прем'єр Лігою не існує, і зазвичай не бачить нічого далі "Манчестер Юнайтед", "Ліверпуля", "Челсі" "Арсенала" і, тепер вже, "Манчестер Сіті", ражду вчитатися в наступне речення:

За показником відвідуванності англійський Чемпіоншіп - шоста за величиною ліга в Європі. Минулого сезону середня відвідуванність матчів Чемпіоншіпа склала 17 993 глядачів.

Визначити фаворитів або аутсайдерів в Чемпіоншіпі ще складніше, ніж в Лізі 1 та Лізі 2. Але, можна спробувати.


Фаворитами Чемпіоншіпа сезону 2009/10 можна вважати "Редінг", "Іпсвіч Таун" "Вест Бромвіч Альбіон". Можливо, ще можна було б додати сюди "Шефілд Юнайтед", "Мідлсбро" та "Престон Норт Енд", але тільки в якості претендентів на зону плей-офф.

"Редінг". Призначення нового головного тренера, Брендана Роджерса, можна вважати основною підставою побачити клуб нагорі турнірної таблиці. Роджерс - своя людина в цьому місті - раніше працював в клубі тренером молодіжки, потім набирався досвіду співпрацюючи з Жозе Моуріньо в "Челсі", а минулого року успішно попрацював в "Уотфорді", врятувавши клуб від виліту. Кращої кандидатури, аби поліпшити результат "Редінга" минулого сезону (4 місце) і перетворити його на чемпіонство, важко було знайти.

"Іпсвіч Таун" у фаворитах в першу чергу тому, що командою взявся керувати Рой Кін - легендарний гравець в минулому й доволі успішний тренер на сьогоднішній день, який вже виводив "Сандерленд" до Прем'єр Ліги. Враховуючи те, що власник "Іпсвіча" Маркус Еванс готовий витрачати гроші на команду, "трактористи" мають боротися цього сезону за чемпіонство.

"Вест Бромвіч Альбіон". Команда має необхідних виконавців та досвід регулярних переходів з Чеміоншіпу до Прем'єр Ліги та навпаки. Питання тільки в тому, чи під силу це буде зробити новому тренерові Роберто ді Матео?

"Шефілд Юнайтед". Я все ще думаю, що "Шефілд Юнайтед" зможе позмагатися за найвищі місця цього сезону, або принаймні за плей-офф. Це завдяки особистості досвідченого Кевіна Блекуела, який вивів клуб до фіналу плей-офф минулого травня, та його новими підписаннями цього літа. Але, якщо "Юнайтед" продовжать грати так, як в першому матчі проти "Мідлсбро", всі ці прогнози можуть зійти нанівець.

"Мідлсбро". Дехто вважає, що "Мідлсбро" - претенденти на швидке повернення до Прем'єр Ліги. З цим можна було б погодитися тільки за умови, що "червоні" нарешті почнуть забивати голи. Вчорашній матч це вчора наочно показав. Гарет Саутгейт все ще залишається біля керма команди, але, все ще без перемоги і навіть без забитих голів. З такою якістю можна навіть не потрапити до плей-офф.

"Престон Норт Енд". Вони грали в плей-офф по закінченні минулого сезону, мають всі підстави потрапити туди й цього разу. Щодо виходу до Прем'єр Ліги напряму, буде важко конкурувати з іншими фаворитами Чемпіоншіпа.


Від фаворитів перейдемо до прогнозованих аутсайдерів. Явних аутсайдерів небагато тому, що традиційно більшість з клубів Чемпіоншіпу здатна неприємно здивувати своїх фанів і опинитися в зоні вильоту. Але, цього року більші шанси на виліт мають "Барнслі", "Блекпул", та "Сканторп Юнайтед".

"Барнслі" ледь уникли виліту минулого сезону. Цього разу можуть вже не повторити цей "успіх". Одна з причин - важко утримати в команді кваліфікованих гравців.

"Блекпул". Цей клуб є відносно маленьким для Чемпіоншіпа, то ж важко виживати взагалі. А зараз, до того ж, "Блекпул" знаходиться в стадії перебудови: новий тренер, Ієн Холоуей, змушений був розпрощатися з декількома провідними гравцями.

"Сканторп Юнайтед". Після виходу до Чемпіоншіпа з Ліги 1 через плей-офф, виживання на цьому рівні має вважатися успіхом. Головна причина - не той масштаб клубу.


Всі інші - це клуби, яких слід очікувати десь поміж плей-офф та зоною вильоту. Я умовно називаю це серединою таблиці, як її верхню, так і нижню частини.

"Ньюкасл Юнайтед". Найпопулярніший футбольний журнал Англії, Four Four Two, видав прогноз для "Ньюкасла" цього сезону - чемпіонство. Я особливо і близько не можу їх уявити навіть в першій трійці наступного травня. Той хаос, в якому клуб опинився після вильоту - відсутність обіцяних нових власників, відповідно відсутнсть постійного головного тренера, масовий відтік гравців і деморалізація тих, що залишилися - скоріше може потягнути "Ньюкасл" донизу, в Лігу 1, аніж в зону плей-офф, годі вже казати про чемпіонство.

"Ноттінгем Форест" закінчив минулий сезон в нижній частині таблиці, але підсилення команди добротними форвардами цього літа може створити всі умови, аби поборотися за місця в плей-офф.

"Брістоль Сіті". Команда достатньо укомплектована та зіграна, аби успішно грати в Чемпіоншіпі, але на видатні досягнення не варто розраховувати.

"Кардіф Сіті" має надзвичайно талановитого та досвіченого тренера, але цей тренер не має таких виконавців, які могли б поборотися за найвищі місця. Отже, середина таблиці.

"Ковентрі Сіті". Останні пару років "Ковентрі" знаходився зовсім недалеко від вильоту, але головному тренерові, Крісу Коулману, вдалося перебудувати команду та покращити гру. Цього має бути достатньо, аби залишатися в середині Чемпіоншіпу.

"Критсал Палас". Доволі "молода" команда, якщо дивитися на кількість юних гравців. Можливо, успішна в майбутньому, але поки що очікується, що "Палас" закріпиться в середині.

"Дербі Каунті". Великі сподівання покладаються на молодого й талановитого Найджела Клафа. Йому вже вдалося налагодити гру "Дербі" за ті шість місяців, які він провів на посаді головного тренера, але нестача висококваліфікованих гравців не дозволить стрибнути вище голови.

"Донкастер Роверз". Від середини таблиці до вильоту. Для команди вже стало успіхом виживання в Чемпіоншіпі минулого сезону.

"Лестер Сіті". Під керівництвом Найджела Пірсона "Лестер" провів фантастичний минулий сезон в Лізі 1 й завоював чемпіонський титул. Потенціалу команди має вистачити на виживання та успішні виступи, але, мабуть, ще зарано говорити про експрес-вихід до Прем'єр Ліги.

"Пітерборо Юнайтед". За потужної фінансової підтримки власника клубу, Дарага Макантоні, головний тренер Дарен Фергюсон продовжує творити дива, регулярно виводячи клуб з однієї ліги в іншу. Не інакше, Фергюсон-молодший націлився на Прем'єр Лігу, де він зможе позмагатися з батьком. Якщо він зробить це з "Пітерборо" цього сезону - це вже буде справжнім дивом, щось на кшталт перетворення води на вино. Більш реалістичний прогноз - середина таблиці.

"Плімут Аргайл". Важко прогнозований клуб. Минулого сезону показував надзвичайну нестабільність й тенденцію до вильоту, але з приходом нових власників може закріпитися в середині таблиці.

"Куінз Парк Рейнджерс". Статус одного з найбагтших клубів в Англії зіграв злий жарт з командою та фанами клубу. Точніше, нетерплячість багатих власників клубу "Рейнджерсів". Зміна трьох тренерів протягом півтора року, призначення четвертого три місяці тому ... Якщо так піде далі, незабаром буде важко знайти будь-якого тренера, який погодиться працювати з "КПР". Звідси прогноз - середина.

"Шефілд Уенсдей". Боротися за вихід до Прем'єр Ліги цьому великому клубові заважали останніми роками фінансові та організаційні проблеми. Якщо "Уенсдей" вдасться досягнути стабільності, з таким складом та головним тренером команда зможе вже подумати про плей-офф.

"Суонсі Сіті". Термінова зміна головного тренера з Мартінеса на недосвідченого Соузу означатиме зараз перебудову команди, і це може завадити валійцям поборотися навіть за плей-офф.

"Уотфорд". Фінансові проблеми та вимушена нещодавна зміна головного тренера - всі підстави для боротьби за виживання. Але, досвіду команди має вистачити, аби залишитися в Чемпіоншіпі.


Немає коментарів:

Дописати коментар