01 серпня 2009

Сер Бобі Робсон

Не зважаючи на очікуваний результат, звістка про смерть Бобі Робсона зворушила весь футбольний світ і не залишила байдужими ані фанів клубів, в яких він працював, ані будь-кого з "нейтралів".

Чотири попередні спроби побороти рак були більш-менш успішними, а п'ятого разу - в лютому 2007 року - вирок лікарів був смертельним. Сер Бобі Робсон, один з найвидатніших футбольних тренерів в історії Англії, пішов з життя 31 липня 2009 року. Йому було 76 років.

Сам Робсон казав ще рік тому:
"Мій стан оцінюють як статичний, він не змінився з часу останнього сеансу хіміотерапії. Я незабаром помру. Але, всі ми колись підемо, а я насолоджувався кожною хвилиною."

Лише шість днів тому, минулої неділі, сер Бобі відвідав матч організований на підтримку його власного благодійного фонду боротьби з раком. Відвідав вже в інвалідному візку, не таким, яким ми звикли його бачити біля кромки поля - енергійним та завзятим. За словами Алекса Фергюсона, в англійському футболі не було тренера більш закоханого в футбол. В благодійному матчі на Сейнт Джеймс Парк взяли участь гравці збірної Англії зразка 1990 року та збірна колишніх зірок Німеччини. Матч відвідали 33 тисячі глядачів.

Багато людей в Англії переконані, що сер Бобі Робсон був найуспішнішим тренером збірної Англії після 1966 року. Саме під його керівництвом Англія мала всі шанси завоювати Кубок Світу 1986 року, якби не сольний виступ Марадони та його "божа рука". Вже в наступній кампанії, 1990 року, Бобі Робсон привів Англію до півфіналу, де вона поступилася Німеччині лише в післяматчевих пенальті.

Не менш яскравою була його клубна кар'єра в якості головного тренера. Саме під керівництвом Робсона "Іпсвіч Таун" лише одного разу в своїй історії завоював Кубок Англії (1978), так само як і Кубок УЄФА (1981). У вересні 1999 року Бобі Робсона було запрошено керувати "Ньюкаслом", після невдалого періоду співпраці з Рудом Гулітом. Вже за два роки "Ньюкасл" закінчив сезон на четвертому місці, що надавало клубові право грати в Лізі Чемпіонів. Культова особистість "сорок", Алан Ширер, ще й досі вважає, що зобов'язаний цьому тренерові відновленням своєї кар'єри. Тоді Бобі Робсон надав йому шанс знову себе проявити, у Ширера відкрилося "друге дихання", він знову заграв та почав забивати голи.

Фани любили Робсона за енергійність та ентузіазм, а також за його ексцентричність. Гравці пам'ятають його як тренера, що плутав їхні імена, журналісти - як людину, що може нескінченно говорити про футбол. Разом з тим, як перші, так і другі, так і треті безмежно поважали та обожнювали Робсона. Його харизматичність, талант та любов до футболу могли заворожити будь-кого.

Свідчення цьому сьогодні - безліч найтепліших слів на адресу Бобі Робсона від простих фанів до найвидатніших осіб сучасного футболу.

Сер Алекс Фергюсон: "Я 23 роки працюю в Англії, і немає такої людини, яку б я поставив вище за Бобі Робсона. Я сумую за великим другом, видатною особистістю, великою людиною в футболі та особистістю з неперевершеною любов'ю до гри та її знанням".

Хосе Моуріньо: "Дуже важко змиритися з тим, що цієї людини більше немає серед нас. Але він безсмертний, бо частинка його живе в кожному, хто знав його. Великий тренер, і навіть більше, - велика людина".

Фабіо Капело: "Кожного разу, коли ми зустрічалися за чашкою кави з його родиною, його пристрасть до футболу просочувалася наскрізь. Він був закоханий у гру та безмежно пишався своєю країною й північно-східним регіоном".

Похорон видатного тренера відбудеться у вузькому родинному колі.
Дружина Бобі Робсона просить поважати їхнє бажання попрощатися насамоті. Спеціальні заходи для друзів та колег будуть організовані пізніше, після похорону.


Коротка біографія Бобі Робсона:

Народився 18 лютого 1933 року в селищі Сакрістон, графство Дурхем, Англія. Повне ім'я - Роберт Уільям Робсон.

Професійну кар'єру гравця почав в "Фулхемі" 1950 року. Потім грав також за "Вест Бромвіч Альбіон", а на початку 1960-тих знову повернувся до "Фулхема". Зіграв двадцять матчів за збірну Англії, в яких забив чотири голи.


"Фулхем" став також першим клубом, в якому Робсон почав кар'єру тренера в 1968 році.

Подальша тренерська кар'єра:

З 1969 по 1982 - "Іпсвіч Таун". Кубок Англії (1978), Кубок УЄФА (1981).

З 1982 по 1990 - збірна Англії. 1986 - чвертьфінал Кубку Світу, 1990 - півфінал Кубку Світу.

З 1990 по 1992 - "ПСВ". Чемпіон Голандії (1991, 1992).

З 1992 по 1994 - "Спортінг".

З 1994 по 1996 - "Порту". Кубок Португалії (1994). Чемпіон Португалії (1995, 1996).

З 1996 по 1997 - "Барселона". Суперкубок Іспанії (1996), Копа дель Рей (1997), Кубок Володарів Кубків (1997).

З 1998 по 1999 - "ПСВ".

З 1999 по 2004 - "Ньюкасл Юнайтед".


В 1990 році отримав Орден Британської імперії.
В 2002 році був удостоєнний лицарського звання і отримав титул "сер" за видатний вклад та досягнення в футболі.
В 2009 році отримав Орден за заслуги від УЄФА.

"Іпсвіч Таун" ще за життя Бобі Робсона встановив йому пам'ятник біля стадіону "Портманд Роуд".

Помер 31 липня 2009 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар