30 липня 2009

Зустріч колишніх гігантів


На цьому блозі вже з'являлася інформація про передсезонні матчі "великої четвірки" Прем'єр Ліги. Цього ж разу мова піде про дружню зустріч двох клубів, Прем'єр Ліга для яких залишилася лише спогадом та мрією на майбутнє, - "Лідс Юнайтед" та "Ньюкасл Юнайтед".


Два колишніх гіганти востаннє зустрічалися в січні 2004 року. Тоді ще обидва грали на найвищому рівні. Якщо спогади про "Ньюкасл" в Прем'єр Лізі ще доволі свіжі й для багатьох виліт цього клубу досі залишається шоком, то до перебування "Лідса" в нижчих прошарках англійського футболу всі майже звикли.

Вчорашній поєдинок між "Лідсом" та "Ньюкаслом" завершився безгольовою нічиєю. Але, не стільки був цікавим результат, скільки символічність цієї зустрічі, в тому числі символічність участі колишньої культової фігури "Лідса", Алана Сміта, в ролі капітана "Ньюкасла".

Вболівальникам "Ньюкасла", мабуть, ще й досі важко миритися з фактом того, що доведеться на певний час забути про великий футбол і подорожувати в такі місцевості, як Сканторп та Блекпул замість Ліверпуля та Манчестера. Дехто ще досі оптимістично вважає, що "сороки" автоматично повернуться до Прем'єр Ліги наступного сезону, "бо це ж великий клуб". Але, клуби не підвищуються в класі за показником досягнень в минулому або за розмірами стадіону. Занадто оптимістичним "сорокам" рекомендую поспілкуватися з фанами "Лідса". Їм є про що розповісти.

П'ять років тому, так само як і "Ньюкасл" цього року, "Лідс" вилетів з Прем'єр Ліги. Місцевий герой та улюбленець фанів, Алан Сміт, утирав сльози білою футболкою прямо на полі по закінченні останнього матчу сезону. За цим послідував його перехід до заклятого ворога "Манчестер Юнайтед" та прізвисько "Іуда" від фанів "білих". Для "Лідса" ж метою стало виживання та повернення до Прем'єр Ліги. Натомість, клуб вперше в своїй історії вилетів до третього прошарку англійського футболу й потрапив до "адміністрації", тобто керівництво клубу вдалося до рятувальних заходів проти наближаючогося банкрутства. Весь гнів та біль вболівальників обернувся раптом проти голови клубу Кена Бейтса, якого фани запідозрили в закулісних фінансових махінаціях (трошки детальніше про це в фоторепортажі "Падіння в піке та вихід зі штопору"). Дві підряд спроби вийти назад до Чемпіоншіпу через плей-офф - два фіаско - і "Лідс" розпочинає свій третій сезон в Лізі 1. Єдиним приводом для оптимізму сьогодні можна назвати деяку фінансову стабільність в клубі, якої вдалося досягти Кену Бейтсу та стабільність в команді, якої вдалося досягти головному тренерові Саймону Грейсону. Найкращий форвард команди Джермейн Бекфорд залишається в клубі ще на один сезон. Ключовий гравець півзахисту, молодий і талановитий Фабіан Дельф теж залишається, принаймні допоки хтось не запропонує надзвичайно величезну суму грошей.

А що ж "Ньюкасл"? Номінально, поки ще вищий за класом клуб, аніж "Лідс", ще має в своєму складі сильніших гравців, в тому числі й Алана Сміта, але клуб, який знаходиться в абсолютно розібраному стані. До початку сезону залишилося трохи більше тижня, а команда не має ані головного тренера, ані впевненості в завтрашньому дні. І всього цього не буде допоки Майкл Ашлі не продасть клуб, або не полишить цю ідею та повернеться до роботи в якості його керівника. Поки що спроби продати "Ньюкасл" за 100 млн. фунтів не принесли бажаного результату. В той же час, "Ньюкасл" наклав своєрідне вето на будь-які трансфери власних гравців, аби не допустити їхньої масової втечі, принаймні до завершення продажу клубу. Пару тижнів тому Бассонг, Гутіерез та Бейе вже відкрито висловлювали бажання залишити "сорок". Ще більше гравців говорили поза мікрофонами, що теж полишать клуб, якщо Алана Ширера не буде призначено головним тренером. Сам Алан Ширер, черговий "месія" для фанів, ще в червні називав затягування зі своїм призначенням "позорним ставленням клубу" до власної персони. Дивлячись на все це, можна тільки поспівчувати фанам "сорок".

Тим не менш, "Ньюкасл", видав непогані результати в перших трьох передсезонних матчах:

"Шамрок Роверз" - "Ньюкасл", 0 - 3
"Дарлінгтон" - "Ньюкасл", 2 - 7
"Хадерсфілд" - "Ньюкасл", 0 - 1

За цим послідував шокуючий розгром від "Лейтон Орієнт" 6 - 1.
Він змусив замислитися не лише "Ньюкасл", але й "Лідс". Адже гра та результат, які продемонстрував "Лейтон", означають, що або "Ньюкасл" в дуже поганій формі, або "Лейтон Орієнт" стане великою загрозою для "Лідса" наступного сезону в його сподіваннях на вихід до Чемпіоншіпу.

Іще один товариський матч, який планує зіграти "Ньюкасл", відбудеться 2 серпня в Шотландії проти місцевого "Данді". А після цього фани "сорок" із сумом і жахом очікуватимуть початку сезону в Чемпіоншіпі.


До зустрічі з "Ньюкаслом" передсезонні результати "Лідса" виглядали наступним чином:

"Йорк Сіті" - "Лідс", 3 - 3
"Шелбурн" - "Лідс", 2 - 2
"Гленторан" - "Лідс", 1 - 3
"Грімсбі Таун" - "Лідс", 1 - 1
"Лідс" - "Блекберн", 1 - 1

Останній передсезонний матч "Лідс" зіграє 1 серпня проти новачка Прем'єр Ліги "Бернлі".

Повертаючись до вчорашнього матчу між "Ньюкаслом" та "Лідсом", Алана Сміта було названо гравцем матчу! Це викликало велике здивування та обурення фанів "сорок", не кажучи вже про "білих", у яких ім'я Сміта викликає обурення вже протягом декількох років. Господарі домінували протягом першого тайму, Райан Тейлор двічі мав нагоду відзначитися, але відмінно зіграв воротар "Лідса" Шейн Хігз. В другому таймі, окрім Тейлора, міг забити ще й Бассонг, але не поцілив в пусті ворота. "Лідс" теж не відпочивав - в складі білих мали нагоду забити Снодграс та Бекфорд, втім безуспішно.


Склади команд:

"Ньюкасл Юнайтед": Харпер, Бейе, Бассонг, Стівен Тейлор, Енріке, Райан Тейлор, Сміт (к), Бартон, Гутіерез, Амеобі, Карол.
Запасні: Колочіні, Нолан, Ксіско, Луа Луа, Крул, Дональдсон

"Лідс Юнайтед": Хігз, Кроу, Паркер, Хаусон (к), Маркес, Кіснорбо, Снодграс, Дельф, Бекфорд, Беккіо, Джонсон.
Запасні: Анкергрен, Хьюз, Робінсон, Грела, Прутон, Міхалік, Уайт

Глядачів: 16 945
Рефері: Найджел Мілер

Немає коментарів:

Дописати коментар