06 липня 2009

Знайомтеся, "Бернлі"!

Для тих, хто наступного сезону вирішить слідкувати або навіть вболівати в Прем'єр Лізі за новоприбулих "Бернлі", пропоную знайомство з клубом.

"Бернлі" (Burnley англійською вимовляється як "Бьонлі") - клуб з надзвичайно багатою істроією й значними досягненнями, але в минулому. Для мене, як і для багатьох інших, ще донедавна назва "Бернлі" мало про що казала. Цього ж року для клубу з Ланкашира починається етап новітньої історії - повернення до найвищого дивізіону після 33 років поневірянь.

Дата народження "Бернлі" - 1882 рік. Якщо деякі з найстаріших футбольних клубів виросли з крікетних клубів, наш герой бере свій початок від регбі. У 1882 році клуб "Бернлі Роверз", який грав у гру з м'ячем за правилами регбі вирішив остаточно перейти на правила футболу, про що й було офіційно задекларовано 18 травня. "Бернлі Роверз" перетворився на "Бернлі Футбол Клаб" (Burnley FC).

Шість років потому, 1888 рік, і "Бернлі" назавжди ввійшов в історію як один з 12 засновників Футбольної Ліги. Перші декілька років проведені в Футбольній Лізі "Бернлі" завершував в середині турнірної таблиці займаючи місця з 8-го по 5-те. Вже незабаром, в 1897 році, вперше в своїй історії клуб вилетів до нижчього дивізіону, але повернувся одразу ж роком пізніше. Наступного разу "Бернлі" вилетів у 1900 році й залишався поза елітою 13 років.

В 1910 році відбулася ще одна визначна подія в історії клубу. Здавалося б, що визначного може бути в зміні кольорів форми гравців? Але, у випадку з "Бернлі" інакше й не скажеш. Тоді команда вперше вийшла на поле в темно-червоних/бордових кольорах, або як цей колір називають англійською "кларет". Саме під неофіційною назвою "кларетс" клуб відомий і сьогодні. Пройшло іще два роки, і за результатами сезону 1912/13 клуб повертається до Першого Дивізіону. Вже наступного 1914 року "Бернлі" виграє перший в своїй історії трофей - Кубок Англії, а 1921 року й чемпіонський титул.

Ще пару років "Бернлі" залишався серед найкращих чотирьох клубів країни, а після цього почалося поступове сповзання вниз. В 1930 році клуб знову вилетів до Другого Дивізіону. Повернутися до найвищого прошарку вдалося вже по закінченні Другої Світової війни, в 1947 році. Повернення супроводжувалося участю в фіналі Кубка Англії. В наступні 10 років "Бернлі" усталив свій статус клубу Першого Дивізіону й команди, здатної поборотися за найвищі нагороди. Роки безуспішної боротьби за чемпіонський титул нарешті увінчалися перемогою в 1960 році.

Участь в Єврокубках, з роками поступове сповзання до середняків турнірної таблиці, виліт до Другого Дивізіону в 1971 році, повернення в 1973, знову виліт в 1976 році. Цього разу на довгі 33 роки. Так завершилася найславетніша ера в історії клубу.

Далі були блукання поміж Другим та Тертім Дивізіоном, поразки та невдачі в лізі. Світлою плямою на цьому депресивному тлі були успіхи в Кубку Англії (чверть-фінал) та Кубку Ліги (пів-фінал) в 1983 році, але в цілому клуб продовжував беззупинно скочуватися донизу. В 1985 році, вперше в своїй історії, "Бернлі" опинився в четвертому прошарку англійського футболу.
Найнижчою точкою в історії клубу стала боротьба за виживання в Футбольній Лізі: в останній день сезону 1986/87, завдяки перемозі над "Лейтон Орієнт" та поразці конурентів "Лінкольн Сіті", "Бернлі" вдалося таки уникнути виліту з професійного футболу.

Опускатися нижче вже було неприпустимо. З того часу почалося повільне, але впевнене відродження клубу. В 1992 році "Бернлі" став останнім чемпіоном тодішнього Четвертого Дивізіону (нині Ліга 2). В 1994 році клуб ще раз підвищився в класі, але усього лише на один рік, і знову повернувся до тертього прошарку англійської ліги. Поступово видираючись нагору, "кларетс" таки досягнули Дивізіону 1 (нинішній Чемпіоншіп) в 2000 році. Там вони й затрималися на подальші декілька років, але ніщо не передвіщувало вихід цього маленького клубу до Прем'єр Ліги. Принаймні до 2007 року.


Закінчення читайте ТУТ

Немає коментарів:

Дописати коментар