18 липня 2009

Клуби Великої Британії в Європі. Початок сезону 2009/10

Українські клуби тільки-но розпочинають участь в євротурнірах, а деякі представники Великобританії вже встигли звідти вилетіти. Настав час подивитися, в якому складі були представлені країни Британії та які з команд ще залишаються на дистанції. Не виключено, що хтось із них вже незабаром може стати суперником українців. Це ж, звичайно, за умови успішного виступу як британських, так і українських клубів.


Північна Ірландія

Північну Ірландію в євротурнірах представляють чотири клуби, і тільки один із них в Лізі Чемпіонів. Два клуби вже припинили свої виступи.

Віце-чемпіон Пн.Ірландії "Лінфілд" (Linfield FC) програв в першому кваліфікаційному раунді датському "Рандерсу" із загальним рахунком 7 - 0. А "Лісбурн Дістілері" (Lisburn Distillery FC), що посів третє місце в сезоні 2008/09, навіть перевершив це "досягнення", програвши із непристойним рахунком 11 - 1 грузинському "Зестафоні" за сумою двох матчів.

"Крусейдерс" (Crusaders FC) хоч і посів четверте місце в чемпіонаті, стартує з другого кваліфікаційного раунду завдяки перемозі в Кубку Пн.Ірландії. Перший матч команда закінчила внічию вдома 1 - 1 проти македонського "Работнічки". Вже помітний прогрес у порівнянні з "Лінфілдом" та "Лісбурном". До того ж, ірландці вважають, що мали б вигравати. Вони навіть спромоглися зрівняти рахунок на останніх хвилинах, коли догравали матч в меншості. Теоретично ця команда ще може пройти далі.

Нарешті, останній, але не найгірший в Пн.Ірландії клуб "Гленторан" (Glentoran FC) - чинний чемпіон країни. "Гленторан" стартував цього тижня в другому кавліфікаційному раунді Ліги Чемпіонів. Проте, стартував невдало - програв з рахунком 6 - 0 "Макабі Хайфа" і, практично, втратив шанси знову пограти в Європі цього сезону.


Уельс

Уельс представлений в Європі в такому ж форматі, як і Пн.Ірландія, три плюс один. Так само синхронно два клуби вже вилетіли.

Віце-чемпіон Уельсу "Лланеллі" (Llanelli AFC) розпочав непогано, перемігши в першому кваліфікаційному раунді шотландський "Мазервел" на виїзді 1 - 0, але був розгромлений вдома 3 - 0 і завершив свої виступи в Європі.

"Нові Святі", тобто "Зе Нью Сейнтс" (The New Saints FC), що посіли у Валійській Прем'єр Лізі третє місце, припинили змагання на тій же стадії. Вони програли обидва матчі ісландському "Фраму" з однаковим рахунком 2 - 1.

Володар Кубку Уельсу, "Бангор Сіті" (Bangor City FC), розпочав свою єврокампанію з другого кваліфікаційного раунду. Перший матч "Сіті" програв на виїзді в Фінляндії клубу "Хонка" 2 - 0. Теоретично, "Бангор Сіті" ще може пройти далі, але завдання виглядає доволі складним.

Чемпіон "Уельсу", клуб "Рил" (Rhyl FC), практично поховав свої шанси потрапити до наступного етапу змагань, бо програв вдома сербському "Партизану" 4 - 0.


Шотландія

Від Шотландії в Європі грають шість клубів, два - в Лізі Чемпіонів, чотири - в Лізі Європи.

Один з цих клубів, "Мазервел", потрапив до Ліги Європи за особливою квотою УЄФА "фейер-плей". Саме тому "Мазервел" розпочинав з першого кваліфікаційного раунду. Обігравши з загальним рахунком 3 - 1 валійських сусідів "Лланеллі" (детальніше тут), шотландці пройшли далі і вже зіграли перший матч другого кваліфікаційного раунду - програли на виїзді албанському "Фламуртарі" 1 - 0. Шанси ще залишаються.

Шанси "Фолкірка" (Flakirk FC) виглядають ще кращими: вони обіграли вдома "Вадуц" з Ліхтенштейна 1 - 0. "Фолкірк" стартував з другого кваліфікаційного раунду як фіналіст Кубку Шотландії.

Ще два клуби, які стартують в наступних етапах Ліги Європи, це - "Абердін"(Aberdeen FC) та "Хартс" (Hearts of Midlothian FC).

В Лізі Чемпіонів бачимо двох незмінних шотландських представників - "Селтік" та "Глазго Рейнджерс". "Селтік" стартує з третього кваліфікаційного раунду, в якому він зустрінеться з московським "Динамо". Чинний чемпіон, "Глазго Рейнджерс" гратиме в груповому етапі без попередніх кваліфікацій.


Англія

Нарешті, Англія, яка займає першу сходинку в таблиці клубних коефіцієнтів УЄФА. З такою різницею в класі в порівнянні з усіма іншими британськими сусідами, англійьскі клуби стартують в єврозмаганнях набагто пізніше.

"Евертон", "Астон Віла", "Фулхем" - Ліга Європи.
"Манчестер Юнайтед", "Ліверпуль", "Челсі", "Арсенал" - Ліга Чемпіонів.

Першим з них розпочинає "Фулхем". Вже в наступному (третьому кваліфікаційному) раунді лондонці зіграють з переможцем пари "Ветра"/"Хельсінкі".

"Астон Вілла" та "Евертон" стартують раундом пізніше.

Щодо Ліги Чемпіонів, "Арсенал" розпочинає з передгрупового раунду плей-офф. "Челсі", "Ліверпуль" та "МЮ" стартують одразу ж в групах.

Безумовно, про виступ англійських клубів в Європі у мене буде ще безліч нагод поговорити детальніше. Не виключено, що це буде і в українському контексті.


Немає коментарів:

Дописати коментар