22 липня 2009

"Кардіф Сіті" святкує новосілля

Сьогоднішній день в житті "Кардіф Сіті" - історична подія. Клуб святкує офіційне новосілля на новому, cучасному й стильному стадіоні з невигадливою, принаймні поки що, назвою "Кардіф Сіті Стедіум".

Авжеж, це не найвидатніший в Британії клуб і не єдиний, який обзавівся новою домівкою протягом останніх декількох років. Але, чому саме "Кардіф Сіті" привернув мою увагу цього разу?

Мабуть тому, що це не про майбутнє клубу на "Кардіф Сіті Стедіум", а про дев'яносто дев'ять років історії на "Нініан Парк".

Мабуть тому, що навіть вигляд старого "Нініан Парк" - це було наче поринання в історію. Мені отак одразу не спадають на думку стадіони клубів рівня "Чемпіоншіпа", які б ТАК виглядали: металеві опори, що підпирають старий залізний дах трибун, старомодні прожекторні вишки, в деяких місцях ще "старовинні" тераси замість обво'язкових пластикових сидінь. Це класика жанру, це той тип стадіону, що разом із двадцятим сторіччям відійшов в історію.

Мабуть тому, що "Нініан Парк" був також тим місцем, де навіть останнім часом поведінка фанів нагадувала про буйні 1980-ті. Я жодним чином не намагюся романтизувати футбольний хуліганізм і не є його прихильником, але останнім часом ці прояви хуліганізму на "Нініан Парк" здавалися таким же привидом з минулого, як і власне сам стадіон.

Стадіон було названо на честь видатного валійського військового та політичного діяча Лорда Нініана Едварда Крайтон-Стюарта, який біля 100 років тому виступив гарантом будівництва цієї споруди для "Кардіф Сіті". Офіційне відкриття стадіону відбулося 1 вересня 1910 року. В наступні дев'яносто дев'ять років "Нініан Парк" побачив чимало злетів та падінь: Кубок Англії, який на один рік переїхав до Уельсу (1927 р.); матчі збірної Уельсу (рекорд відвідуваності стадіону - понад 62 тис. в 1959 р., Уельс - Англія), єврокубкові матчі "Кардіф Сіті" (найпам'ятнішою для вболівальників є перемога над мадридським "Реалом" 1 - 0 в 1971 р.); чимало років прозябання в нижчих лігах професійного футболу Англії; і навіть зовсім нефутбольний візит Папи Римського в 1982 році.

Останній офіційний матч на своєму старому стадіоні "Кардіф Сіті" програв "Іпсвічу" 3 - 0, 25 квітня 2009 року. Аби виїхати з "Нініан Парк" на веселій ноті, в травні клуб вирішив влаштувати прощавальний день відкритих дверей для вболівальників. Протягом одного дня всі охочі мали змогу пройтися екскурсією стадіоном, включаючи офіс ради директорів та роздягальні команд, пограти в футбол на полі та просто розважитися.

Нове місце прописки - "Кардіф Сіті Стедіум" - зовсім поруч, через дорогу. Вміщує він 26 828 глядачів. Тепер це другий за величиною стадіон в усьому Уельсі, після "Міленіума". Але футбольному клубові "Кардіф Сіті" доведеться ділитися полем з регбістами "Кардіф Блюз" до 2029 року.

Сьогодні ж - офіційне відкриття нового стадіону, в якому "Кардіф Сіті" грають товариський матч проти "Селтіка". Фанів очікується чимало не тільки своїх, але й з Шотландії, дехто з гостей приїхав ще вчора.

Що ж, побажаємо "ластівкам" не тільки вдалого новосілля, але й багато цікавих й радісних років на новому місці!


Фото "Нініан Парк": http://en.wikipedia.org/wiki/Ninian_Park

Фото "Кардіф Сіті Стедіум": http://www.cardiffcitystadium.co.uk/

Немає коментарів:

Дописати коментар