19 серпня 2009

Британці в Європі

Те, що шотландський чемпіонат не настільки сильний, аби клуби могли реально позмагатися за найвищі європейські трофеї (виключенням в останні роки можна вважати вихід "Глазго Рейнджерс" до фіналу Кубку УЄФА в 2008 році) - не новина. Але, виліт трьох шотландських представників з Ліги Європи - двох із них з розгромним рахунком - від не найсильніших представників цього турніру, вже примушує замислитись про кризу шотландського футболу.

Спочатку з Ліги Європи вилетів "Фолкірк", програвши по сумі двох матчів з мінімальним рахунком 2 - 1 представнику Ліхтенштейна. Буває. Потім в третьому кваліфікаційному раунді "порадували" своїх вболівальників "Мазервел" (1 - 6 за сумою двох матчів проти "Стяуи") та "Абердін" (1 - 8 за сумою двох матчів проти "Сігми")! Останнім представником від Шотландії в Лізі Європи залишається "Хартс", який гратиме завтра, 20 серпня, на виїзді проти загребського "Динамо".

Як завжди, найбільші сподівання в Шотландії покладаються на "Селтік" та "Глазго Рейнджерс". Останній клуб ще не розпочав свою участь в груповому турнірі Ліги Чемпіонів, а перший вже майже вилетів. Багатьом вболівальникам важко було повірити навіть в те, що "Селтік" зможе оговтатись після поразки вдома від московського "Динмао" 1 - 0. Але, шотландці зробили майже неможливе, обігравши суперника в Москві, й забивши два голи. Вперше за шість років "Селтік" переміг на виїзді в Європі.

Ейфорія тривала недовго. Лише до жеребкування, яке принесло "Селтіку" в суперники лондонський "Арсенал". Сподівання на сенсацію завжди присутні в футболі, але треба бути великим оптимістом, аби дійсно розраховувати на перемогу шотландців в цьому суто британському протистоянні. Дарма, що участь Сеска Фабрегаса була під питанням за день до цього матчу. З ним чи без нього, рівень "Арсенала" на сьогодні набагто вищий за рівень "Селтіка", то ж англійці (якщо так можна назвати інтернаціональний склад команди під керівництвом француза) мали вигравати навіть напіврезервним складом. Втім, на боці шотландців була шалена підтримка та мотивація, як це завжди буває в протистояннях з англійцями, а також статистика, яку, звичайно ж, історія час від часу виправляє. Так сталося й на цей раз. "Арсенал" став першим англійським клубом, якому вдалося перемогти "Селтік" на їхньому полі за останні 26 років. Востаннє таке вдавалося "Нотінгем Форесту" під керівництвом Брайана Клафа (2 - 1, 12 грудня 1983 року).

Навряд чи самі фани "Селтіка", не кажучи вже про нейтралів, сподіваються на диво в Лондоні у матчі-відповіді 26 серпня. Залишилося лише дочекатися формального оформлення перепустки в груповий етап Ліги Чемпіонів для "Арсенала".

Завтра ж чекаємо на матч вже вищезгаданого "Хартс", а також представника Англії, "Фулхема", який в попередньому кваліфікаційному раунді впевнено переміг литовську "Ветру" 6 - 0 за сумою двох матчів. "Фулхем" прийматиме вдома представника Росії "Амкар" (Перм).

Немає коментарів:

Дописати коментар