17 серпня 2009

Уікенд на полях Англії. Післямова


Футбольний уікенд в Англії видався на славу. 24 голи та жодної нічиєї - такий результат першого туру Прем'єр Ліги.

Найбільшою несподіванкою, звичайно ж, став результат на Уайт Харт Лейн. Команда, що програла всього лише два матчі за весь минулий сезон, розпочала вже нинішній сезон з програшу. "Ліверпуль", один з претендентів на чемпіонство, спромігся лише на один гол з пенальті (Джерард), але цього виявилося недостатньо, аби заробити бодай очко в поєдинку. Два голи від Асу-Екото та Басонга відправили "червоних" додому з нулем у турнірній таблиці. Недарма, виявляється, Себастьєн Басонг бунтував все літо в "Ньюкаслі" й вимагав, аби його продали. Українець Андрій Воронін вийшов на заміну на 79 хвилині замість Дірка Кюйта, але не зміг допомогти своїй команді. Найяскравішим моментом у виконанні Вороніна став вихід один на один з голкіпером, але поштовх в спину від суперника завадив навіть пробити по воротах. Рефері в цьому епізоді порушення не зафіксував. 2 - 1 кінцевий (і несподіваний) результат матчу.

Найяскравішим же матчем, без сумніву, став поєдинок між "Евертоном" та "Арсеналом". Красивий атакуючий футбол від "канонірів" - це очікуванно, але шість голів проти команди, в якої одна з найкращих ланок захисту в Прем'єр Лізі (за статистикою минулого сезону) - таке не могло наснитися навіть вболівальникам "Арсеналу". До честі "ірисок" треба сказати, що вони все ж спромоглися забити один гол. Це нічого не змінює, але такі ознаки життя дають підстави сподіватися на краще майбутнє.

Це, що стосується найцікавіших моментів в Прем'єр Лізі.

Щодо цікавинок цього уікенду в нижчих лігах, тут на увагу заслуговують два епізоди.

Перший - це найочевидніший забитий гол, який не зарахував рефері в матчі в Брістолі. "Брістоль Сіті" приймав вдома "Кристал Палас". В середині першого тайму, за рахунку 0 - 0, гості з Лондона відправили м'яча в ворота за всіма правилами. М'яч влетів в ворота, пересік не тільки лінію, але й усю ширину воріт, вдарився об задню стійку, яка натягує сітку, та вилетів з воріт. Гол не побачив тільки рефері та його помічник на лінії! Господарі ж вирішили тихенько промовчати й не перечити рефері, а на останній хвилині матчу ще й самі забили. Гніву головного тренера "Паласа", Ніла Уорнока, не було меж ані біля кромки поля, ані в післяматчевих інтервью. Вже наступного дня рефері вибачився перед "Паласом", але ж очки від цього команді не додадуть.

В Лізі 1 вже відбулося звільнення тренера. Не пройшло й двох турів. Те, що в керівництва "Норвіч Сіті" не витримали нерви, я зрозуміти можу. Але їхня логіка й послідовність знаходяться поза межами мого розуміння. "Норвіч Сіті", для якого вже сам факт падіння в третій прошарок англійського футболу був надзвичайно болючим, розпочав свій сезон в Лізі 1 з шокуючої поразки вдома від "Колчестера" 1 - 7. Вболівальники вимагали голови головного тренера "канареєк" Брайана Гана безспосердньо на стадіоні, жбурляючи в нього свої сезонні абонементи. Втім, звільнення відбулося не після цього матчу, а після перемоги "Норвіча" наступного вівторка в Кубку Ліги над "Йовілом" з рахунком 4 - 0. Якщо поразка від "Колчестера" - це був один надзвичайно невдалий матч, чому б не надати ще один шанс керівнику команди, тим більше, що наступний результат вже виглядав доволі оптимістично? Якщо клуб розчарувався в своєму тренерові давно (адже саме з ним "Норвіч" вилетів з Чемпіоншіпа) і планував звільнення заздалегідь, чому вони не зробили це до початку сезону? На ці запитання в мене немає відповіді. Але, тепер для клубу найголовніше запитання - хто буде наступником? Часу до травня ще вистачає.

Немає коментарів:

Дописати коментар