29 травня 2012

Британська преса про український расизм. Післямова

Початок читайте тут

Переглянувши цей скандальний документальний фільм, приходжу до висновку що Сол Кемпбелл тут ні до чого, як це здавалося вчора вранці піся прочитання преси. Як гарно й професійно його використали медіа. Тобто очевидно, що Кемпбелл не починав цієї інформаційної кампанії проти України. Просто журналіст ВВС всадив Сола за комп’ютер і показав йому всю цю підбірку про расизм в Польщі та Україні. І тут же ж стоїть камера та мікрофон напоготові, аби записати свіжі емоції Сола. Зрозуміло, що у будь-якої нормальної здорової людини побачене може викликати лише огиду, що і сталося з Кемпбеллом. Не важко здогадатися, що жодної іншої інформації про Україну, окрім цього негативу, Кемпбеллу не надали. Свіжі емоції, практично шок, від побаченного ретельно відібранного сюжету – і вже таблоїди подають нам «соло» від Сола, наче у нього щось особисте до України.

І все це на фоні попереднього ігнорування України британською пресою впродовж років. Британцям Україна взагалі не цікава (ну, це можна зрозуміти), тому якщо і згадують зрідка, відсотків на дев'яносто це – негатив. Наприклад, мордобої у Верховній Раді, расизм та інші негаразди. Свідомо це робиться чи ні, але в результаті більшість пересічних англійців не знають де конкретно знаходиться Україна, а ставлення до країни якщо не зовсім погане, то принаймні підозріле.

Порадувала реакція МЗС України. Тобто той факт, що вона взагалі була. Але заяви з українського боку, як в самому документальному фільмі, так і подеякі коментарі зараз, також викликають огиду. Сліпе заперечення офіційної особи в стилі «та ви що, у нас ніколи в житті расизму не було, ніколи не чули, не бачили, щоб на трибунах щось таке кричали, щоб когось били». Особливо така цинічна брехня може шокувати європейців які не звикли, коли держчиновник по-хамські на телекамеру каже на біле чорне і навпаки.

Отже, до старту залишилося дев’ять днів й ретельне висвітлення України лише починається. За цей час не лише світ дізнається багато чого нового про Україну, але й українці нарешті побачать, що про них думає світ.

Немає коментарів:

Дописати коментар