16 червня 2012

Євро 2012: після другого туру

Закінчився «другий тур» на Євро 2012. В усіх матчах команди продовжують балувати нас забитими голами, подекуди їх зливою. Якість футболу зашкалює в порівнянні з Кубком Світу 2010. Багато вболівальників із сумом констатують, що таке свято футболу ми спостерігаємо востаннє. Адже УЄФА збільшує кількість учасників наступного чемпіонату до 24 країн. Це може означати прохідні матчі, де не буде інтриги, бо в них будуть завчасно передбачені фаворити та аутсайдери. А поки що маємо лише дві команди, які передчасно починають пакувати валізи. Більшість зберігає шанси на вихід до наступного раунду, навіть якщо вони лише теоретичні.

Група А. Група, яку одразу ж після жеребкування оголосили найслабшою і від якої не очікували нічого видатного, виявилася найцікавішою й найбільш інтригуючою. Навіть без врахування навколофутбольного польскьо-російського побоїща. Після розгрому чехів, здавалося, Росія вийде з групи «пішки» без зайвих проблем. З цим не погодилися збірна Польщі, яка зіграла проти росіян блискуче, а гол Блащиковського має стати одним з найкращих на цьому чемпіонаті. Трошки не вистачило аби вирвати перемогу. Росіяни в лідерах з 4 очками, за ними розташувалися чехи з 3 очками, попри невиразну гру в обох матчах. В порівнянні з грою чехів, якось несправедливо виглядає позиція поляків з 2 очками, але вони мають чудову нагоду довести сьогодні всім, що можуть грати не тільки на патріотичному адреналіні проти Росії. Вважаю поляків фаворитами у сьогоднішньому матчі проти чехів. І навіть греки з 1 очком ще зберігають шанс на вихід з групи. Для цього їм треба знайти в собі сили й зіграти зосереджено проти Росії, яка є очевидним фаворитом. Буде дуже важко, але якщо грекам вдасться створити невеличке диво, цей матч може стати ще одною прикрасою чемпіонату ... з точки зору нейтралів.

Група В. Ця група в першому турі виглядала найнуднішою. Вже в другому датчани з португальцями виправилися й забили п’ять голів на двох. А який був триллер! Датчанам, що програвали португальцям 2-0 після першого тайму, вдалося врешті відігратися на 80-й хвилині, і все для того, аби пропустити вирішальний гол за три хвилини до фінального свистка! Тепер обидві команди мають по 3 очки і нелегка битва очікує всіх в завершальному турі. Хіба що німці можут трошки розслабитися, їх влаштує нічия проти датчан. Поки що німці не гарантували собі вихід до чвертьфіналу, незважаючи на 6 зароблених очок. Якщо поступляться датчанам, а Португалія переможе голандців, все вирішуватиме різниця голів! І навіть голандці ще можуть вийти з групи, попри нуль очок після двох матчів.

Група С. На жаль, ірландцям не вдалося створити диво на цьому турнірі. Вони стали першими «жертвами» чемпіонату після того як по них, мов катком, проїхалися чемпіони світу. Іспанія – Ірландія 4 – 0, плюс програш від Хорватів в першому турі – для ірландців інтриги вже немає, можна лише спробувати гримнути дверима, зіпсувавши свято італійцям. Але інтрига залишається для інших трьох команд, та ще й яка. Як і у випадку з групою В, знову доводиться відновлювати свої математичні здібності й дивитися на ймовірні розклади, немов на пасьянс. Гадаю, ніхто уявити не може чвертьфінал без Іспанії, але насправді вона ще може не вийти з групи. Останній матч іспанці грають з Хорватами, мають перемагати. Але ж хорвати – не хлопчики для биття, і якщо їм вдастся перемогти чемпіонів, а Італія здолає Ірландію, це буде найбільший шок Євро 2012.

Група D. Франція та Англія поки що підтверджують статус фаворитів групи. Часом не дуже гарною грою, але беруть свої очки – по одному в очному протистоянні, та по три проти інших. Натхненна важливою нічиєю проти французів, Англія набрала оберти, та впреше в своїй історії здолала шведів в офіційному турнірі. Триллер вийшов не гірший ніж у датчан з португальцями. З якістю французів не зовсім зрозуміло. Вважаю, якби не «якість» українського захисту та небажання наших синьо-жовтих грати в другому таймі, французи могли б реально недорахуватися очок проти України. Інші синьо-жовті, шведи, продемонстрували вчора яскравішу й цікавішу гру, ніж наші. Загалом непогана у них команда, але завжди трошки не дотягують, тому пакують валізи слід за ірландцями. Три команди в нашій групі мають шанси на вихід до чвертьфіналу, але після вчорашнього виступу в Донецьку, мій настрій щодо України песимістичний.

Блохін невдоволений, що вболівальники освистували збірну. А як іще можуть реагувати вболівальники, якщо сам Блохін сказав, що команда припинила грати після другого голу? Не проблема в тому, що програли фаворитам. До цього б всі поставилися з розумінням, якби наші гравці хоча б намагалися їм протистояти. Ще одне цікаве спостереження. Англійські коментатори здивувалися що Блохін залишив Шевченка на полі на всі 90 хвилин, коли вже Україна програвала й було очевидно, що змінити хід поєдинку нашим буде майже нереально. На їхню думку, доцільніше було Шевченка замінити й поберегти для матчу проти Англії.

Отже, англійців та французів влаштовує нічия в останньому турі. Україні треба лише перемагати. На нашу збірну, зокрема на наш диво-захист, чекає відпочивший та зголоднілий до голів Руні, набравший обертів Уеллбек та набираючий впевненості Керролл. Ще й статистика матчів збірної України в Донецьку – не на нашу користь. Але ж вдалося англійцям переписати свою сумну статистику проти шведів. Треба й Україні над цим працювати.


Немає коментарів:

Дописати коментар