14 червня 2012

ВВС продовжує шукати расизм в Україні


Одержимість ВВС з приводу расизма на Євро 2012 переростає вже у манію. Втім, схоже що і в мене з’явився новий рефлекс – перевіряю щоденно із спортивним азартом веб-сайт ВВС, сторінку Євро 2012, аби побачити чи спромоглися нарешті репортери вищезгаданного медіа-гіганта написати про які-небудь враження з місця подій – фан-зон та вулиць України – про  місцевих вболівальників та організаторів, та про враження іноземних гостей. Відповідь – ні, не спромоглися. Йде сьомий день чемпіонату, на шпальтах спортивної сторінки веб-сайту ВВС про Україну лише репортажі з матчів або тренувань команд, або відчайдушні пошуки проявів расизму та агресивної поведінки місцевого населення.

Навіть через тиждень українці не дали їм приводу для якоїсь брудної сенсації, тож ВВС доводиться проявляти винахідливість й залучати до бою додаткові сили. Сьогодні вони виклали на сайті надзвичайно душевну розповідь «Українські школярі пишуть про битву футболу з расизмом». Так зворушливо. Я жодним чином не хочу образити школярів, Анастасію та Ростислава з київської гімназії 191, і не буду витрачати час на переклад. Але, цей твір в контексті збоченості ВВС навіяв спогади з дитинства - твір на задану тему в радянській школі. Як стиль твору, так і дотриманість курсу певної ідеології.

У випадку з ВВС певним виключенням стали телевізійні та радіо репортажі. Одного з кореспондентів було заслано на Майдан під час матчу Україна-Швеція. Скільки було «агресії», «дикості» та «расизму» в київській фан-зоні можна було здогататися з переповненого  щастям обличчя репортера. Таке враження, що так добре в житті йому ще не було. Здавалося, ще мить і він розфарбує себе в синьо-жовті кольори й заспіває «Ще не вмерла ...» Але, схоже, це протирічить поставленій меті британського суспільного телебачення й вони вирішили не розвивати тему позитиву на Майдані. Також вчора, на шостий день турніру, вони заслали до Києва радіо репортера з Radio 5 Live. Лише вчора він дізнався в прямому ефірі, що окрім російського прочитання «Кієв» є також і українське «Київ», а слухачі дізналися від нього, що Київ – це красиве європейське місто, воно інше ніж Донецьк, а також багато чого іншого про українські реалії. Що ж, краще пізно аніж ніколи. Можливо до кінця чемпіонату навіть вивчать де знаходиться Україна.

Відчуваю, що щоденна перевірка сторінки Євро 2012 на ВВС в мене вже переростає в залежність, тож буду відслідковувати й надалі. Принаймні до кінця чемпіонату.
                                                                                                                                                 

Немає коментарів:

Дописати коментар