10 вересня 2009

Англія вирушає до Південної Африки


Англія знову обіграла Хорватію, цього разу з ще більшим рахунком, і забезпечила собі місце в фінальній частині ЧС-2010. Стовідсотковий показник в розділі набраних очок за дві гри до закінчення кваліфікації та цифра "26" в різниці забитих/пропущених голів! Вражаюче! От що означає правильний тренер для збірної, чого, на жаль, не можна сказати про збірну України. Правильний вибір тактики, авторитет серед футболістів, дисципліна і, в той же час, мотивація команди - й Англія під керівництвом Фабіо Капело видає надрезультат, про який фани могли лише мріяти два роки тому.

Станом на сьогодні, під час цієї кампанії Англія:
забила 31 гол,
пропустила лише 5,
отже в середньому забивала майже по 4 голи за матч,
і жодного разу не пропустила більше, аніж 1 гол, в свої ворота.
Серед бомбардирів одноосібно, з великим відривом, лідирує
Уейн Руні - 9 м'ячів.

На цьому фоні результат збірної України на Уемблі виглядає, як визначне досягнення. Адже, та перемога 1 квітня стала для Англії доволі виснажливою, найважчою та найскромнішою з усіх - з перевагою лише в один гол. І знову, в цьому англійському контексті, не можу обійти увагою Україну. В нашої збірної ще залишаються гарні шанси потрапити до Південної Африки, і завдячувати маємо дуже сприятливому розкладу матчів та, знову ж таки, збірній Англії, яка двічі розтрощила Хорватів, виконала своє завдання, і вже не буде такою вмотивованою на гру в Дніпропетровську 10 жовтня. А що б було, якби, навпаки, Англія мала б зіграти спочатку з Україною, аби кваліфікуватися на ЧС, а потім вже - хорвати "на десерт"?

Щодо матчу Англія - Хорватія минулого вечора, мотивації на гру англійцям додавали сумні спогади з попередньої кваліфікації та бажання взяти реванш, а також висловлювання Славена Біліча напередодні цього матчу. Головний тренер хорватської збірної заявив за два дні до матчу, що збірній Англії "не вистачає англійськості, тих якостей, завдяки яким завжди було важко захищатися проти збірної Англії та взагалі грати проти неї". Більшої послуги від свого колеги Капело не міг очікувати. Він навіть подякував за це Білічу, заявивши, що тепер йому не треба налаштовувати команду на гру. По закінченні матчу кореспондент Gazzetta Dello Sport, Джанкарло Галавоті, що перебував на Уемблі, сказав в інтерв'ю телеканалу ITV, що слова Біліча подіяли на англійців позитивно й "сформували із збірної Англії щось таке минулого вечора, що було більше схоже на Бразилію". Результат 5 - 1 (9 - 2 за підсумком двох матчів), один гол від Руні, по два голи від Лампарда та Джерарда - такі жахливі спогади тепер ще дового будуть переслідувати збірну Хорватії та її фанів.

Щодо решти британських збірних, Шотландія вже відіграла всі свої матчі, й пролетіла повз другого місця в турнірній таблиці лише через гіршу різницю забитих/пропущених голів, аніж у норвежців. Перед останнім матчем, проти голандців, Шотландія зберігала чудові шанси на друге місце в групі. Потрібно було здобути лише одне очко, аби випередити Норвегію в таблиці. І, власне, матч на Хемпден Парк вийшов видовищний, з великою кількістю гольових моментів з обох сторін та надзвичайними сейвами обох голкіперів, при тому, що це були не основні воротарі Шотландії та Голандії. Могли шотландці перемагати суперника, або принаймні мали б відстояти нічию, але не судилося. Сподівання та віра усієї Шотландії були поховані за 9 хвилин до закінчення матчу: жахлива помилка 39-річного захисника Девіда Уієра, який ненавмисно віддав гольовий пас головою на голандця Еліа. Останній не промахнувся, результат матчу 1 - 0, і Голандія закінчила свою кваліфікаційну кампанію зі 100-відсотковим переможним показником.

Також вже напевно не поїде наступного року до Південної Африки збірна Уельсу. В своєму останньому матчі валійці програли вдома Росії й таким чином позбулися навіть теоретичних шансів дістатися другого місця. В цій групі вже ніхто не зможе наздогнати Німеччину та Росію, які поміж собою з'ясовуватимуть, хто займе перше, а хто друге, місце. Вже в наступному турі, 10 жовтня, ці команди зійдуться віч-на-віч у двобої в Москві.

Північна Ірландія провела доволі непогану кваліфікаційну кампанію (зважаючи на загальний рівень команди), і в разі перемоги вчора над збірною Словаччини, могла б очолити турнірну таблицю. Але сталося навпаки - перемогли словаки, які й посідають перше місце, і тепер їм потрібно здобути лише одне очко, аби гарантувати собі путівку на ЧС-2010. В Пн.Ірландії ще теоретично залишаються шанси на друге місце, але саме теоретично. По-перше, в цій групі на друге місце претендують всі команди, окрім Сан-Маріно. По-друге, навіть, якщо припустити, що Словакія вже виграла цей турнір, а Чехія та Польща ще втратять очки, залишається ще Словенія, в якої така ж кількість очок зараз, як і в Пн.Ірландії (14), але краща різниця голів та гра в запасі проти Сан-Маріно. Це навіть неймовірно уявити, аби Словенія не перемогла Сан-Маріно бодай з мінімальним рахунком, а Пн.Ірландія перемогла б в останньому матчі чехів з різницею, більшою, ніж 5 м'ячів. Отже, побачити Північну Ірландію на ЧС-2010 шансів практично не має.


Немає коментарів:

Дописати коментар