22 червня 2009

НАЙСТАРІШЕ ДЕРБІ. Частина Друга.

Продовження. Першу частину статті читайте ТУТ




А непримиренний суперник по шеффілдському дербі – “Халлам” – програв того ж дня на виїзді команді “Гарфорт Таун” з рахунком 4-0, такм чином ще більше віддалившись від заповітного чемпіонського титулу. Наприкінці минулого року “Халлам” видав феєричну безпрограшну серію з восьми матчів, але саме “Шеффілд” перервав її наприкінці грудня.



Чорна смуга для “Халлама” продовжилася вже наступної суботи, коли команда приймала вдома “Армторп Уелфейер”, що займав 17-ту сходинку в турнірній таблиці. Власне “Халлам” знаходився на той момент на 8-му місці Прем’єр Дивізіону. Вболівальники господарів, що зібралися в той день на матчі, мали всі підстави сподіватися на перемогу, але, натомість, спостерігали розгром своєї команди. На відміну від матчу в Дронфілді, тут гравці демонстрували жорсткіший футбол. Вже на перших хвилинах матчу господарі змушені були замінити гравця, який постраждав від ліктя суперника. Іноді пристрасті, що вирували на полі, переміщувались і за його межі – рефері матчу двічі доводилося робити зауваження головному тренерові “Халлама”. Втім, якщо у випадку із тренером справа обійшлася лише усними зауваженнями, то футболісти, в основному “Халлама”, побачили в той день перед собою чимало жовтих карток, а половину другого тайму господарі взагалі догравали вдесятьох. Мабуть, саме рефері можна назвати антигероєм матчу, настільки часто він привертав до себе увагу своїми екстраваґантними рішеннями. Матч завершився з рахунком 4-1 на користь гостей.


“Халлам” не може похвалитися клубною крамницею, проте на території стадіону є невеличкий затишний бар. Там і відбулася наша розмова із президентом клубу – Барі Крауншоу, - який люб’язно погодився дати інтерв’ю для "української преси".

- Як і 147 років тому, ми й сьогодні ділимо поле з крикетним клубом. Той факт, що ми граємо на найстарішому футбольному майданчику в світі, і граємо на ньому з дня свого заснування, привертає багато уваги до нашого клубу. Нам доводилося приймати в себе закордонних гостей. І, хоча серед них не було прославлених імен, до нас приїздили команди навіть з таких далеких країн, як Австралія.

Копії сертифікатів Книги рекордів Гіннеса, що підтверджують факт найстарішого футбольного майданчика в світі та переможців першого в світі офіційного футбольного змагання, красуються на стіні бару.



- А це – той самий Кубок Юдан, який “Халлам” виграв 1867 року, - Барі Крауншоу вказує на фотографію на стіні. – Лише декілька років тому Кубок знову повернувся до свого першого власника.


Кубок Юдан було загублено й довгі роки нічого не було відомо про його долю. Він міг би так і залишитися лише згадкою та записом на папері, якби не шотландський колекціонер, який 1997 року звернувся до “Халлама” із сенсаційоню заявою. Колекціонер повідомив, що Кубок Юдан знаходиться у нього, й запропонував клубові викупити трофей за 2000 фунтів.

Повертаючись до проблем сьогодення, я не змогла не запитати про те, наскільки важко клубові конкурувати в фінансовому плані з “Шеффілдом”, який своєю історичною значимістю приваблює до себе більше спонсорів.

- Так, нам не просто виживати в таких умовах. На сьогодні величезною проблемою залишається невідповідність стадіону стандартам Ліги Unibond (ліга рівнем вище – прим.автора). Це означає, що , якщо ми й посядемо по закінчені сезону досить високе місце в турнірній таблиці, відсутність спеціальної огорожі між футбольним та крикетним полями не дасть нам можливості грати на більш високому рівні. А, знайти необхідну суму грошей на таку реконструкцію стадіону – це проблема дла “Халлама”.

Судячи з усього, ювіляр “Шеффілд” вже не поступиться нікому своєю позицією лідера до кінця сезону. А це означає, що два найстаріших в світі клуби будуть грати наступного сезону в різних лігах. І, хто знає, скільки ще нам доведеться чекати на повторення найстарішого в світі дербі? Найстаріше в світі поле вимагає інвестицій. Але, поки що олігархів та магнатів цікавить більшою мірою Прем’єр Ліга. Чи, може, хтось зголоситься?

Немає коментарів:

Дописати коментар